„Друже Тито ми ти се кунемо“ препеана за Александар Вучиќ

by Фокус

Лидерот на Српската Напредна Странка, Александар Вучиќ, по победата на неговата партија на парламентарните избори пред две недели во Србија доби речиси двотретинско мнозинство со кое ќе може да практикува безмалку апсолутна власт кај северниот сосед.

Оваа ситуација многу потсетува не само на времето на Слободан Милошевиќ, туку уште повеќе на едноумието од ерата на Јосип Броз Тито. Па, не е за изненадување што еден огранок на младината на „напредњаците“ му испеа и песна на својот лидер, со мелодија од славната „Друже Тито ми ти се кунемо“, секако со модернизиран текст, кој оди некако во стилот „Драги Ацо ми ти се кунемо“.

Ако сметате дека тоа во Македонија нема никогаш да се случи, да се појави полтронизам на толку ниско ниво, погледнете на линков дека и ние не сме многу далеку зад нашите северни соседи.

Во прилог на Преродбата, и ние од „Фокус“ сакаме да дадеме наш креативен придонес. Така ако им текне на некои музикални обожаватели на Никола Груевски да го величаат во песна како Тито и Вучиќ, еве им адаптирани стихови:

Еве го оригиналниот текст од „Друже Тито ми ти се кунемо“

Godine su prosle pune muka
ginulo se za slobodu nijemo
ili s’ pjesmom, umjesto jauka
Druze Tito mi ti se kunemo

Veselje se siri na sve strane
sad slobodno po zemlji idemo
al’ velike pamticemo dane
Druze Tito mi ti se kunemo

Praznik s’lazi na ulice nase
u oblake da letimo smjelo
nase pjesme zli neka se plase
Druze Tito mi ti se kunemo

А еве адапирано за нашиот Пастир:

Тендери су прошле пуне брука,
трошило смо за барока нијемо,
или с’ рекламом уместо јаука,
друже Грујо ми ти се кунемо.

Афере се шире на све стране,
сад мизерни ми из земље идемо,
ал велике памтиќемо скандале
друже Грујо ми ти се кунемо.

Банкрот с’лази у џебове наше
у странство да летимо смјело
нашим гласом власт нека се плаши
друже Грујо ми ти се кунемо.

Поврзани новости