Како може да се заработи од акциите на гигантот Microsoft?

by Фокус

Вредноста на акцијата на Microsoft скоро двојно се зголеми во последните три години, меѓутоа дивидендата и покрај растот не успева да одржи чекор со растот на акцијата. Иако дивидендата не е толку привлечна како пред неколку години (моментално 2.6%) сепак е помеѓу најголемите во технолошкиот сектор.

FXLider, за читателите на “Фокус” дава 50 евра како почетен капитал, наменети за трговија со цената на акцијата на Microsoft и други големи светски компании на светската берза, единствена берза каде што може да се заработи и кога цената расне и кога цената паѓа.

Регистрирајте се овде и почнете да тргувате со 50 евра на светската берза

Во текот на претходните години, Microsoft има околу 9.3 милијарди долари исплатено во вид на дивиденда, иако се чини како многу, сепак не го прати растот на нето приходот од  21.4 милијарди далари и слободниот протек на пари од 26.8 милијарди долари. Во последните пет години износот на готовина во биланс порасна од 36.8 на 89.2 милирарди долари, меѓутоа проблемот е во тоа што овие пари се наоѓаат надвор од САД и не може да се искористат за дивиденда или откуп на акции а при тоа да не се плати данок – наведуваат од FXLider.

Ова секако има негативно влијание на потрошувачкиот дел од работењето на Microsoft заради пад на бројот на издадени потрошувачки лиценци, додека пак комерцијалниот дел на компанијата остана непроменет. Со учество од 17.8% на вкупниот пазар на софтвери, што е двојно повеќе во однос на најсродниот конкурент,  пазарната позиција на Microsofta секако е одлична’ велат од  FXLider.

Microsoft  пред неколку недели  направи занимлива аквизиција купувајќи 18 месеци стара  start up компанија  Acompli со 20 вработени. Сите услови на аквизацијата не се уште познати. Тоа што е познао е дека во текот на минатата година Acompli заработи 7.3 милиони долари за услуги. Веста за аквизацијата се појави кон крајот на ноември кога Microsoft по грешка објави празен блог пост со URL кој во содржината имаше зборови  „ Microsoft – acquires – acompli“  (Microsoft ја купува Acompli). Acompli се бави со изработка нa маил менаџмент апликации за Андроид и iOS оперативни системи.

Еден од основачите на оваа компанија, Javier Soltero, работел како технички директор во  VMware-кој е еден од главните конкуренти на Microsoft. Со оваа аквизиција Microsoft покрај тоа што доби апликација која работи на неколку мобилни платформи доби и вработени со искуство и експертско познавање на  iOS и Android но исто така и познавање на конкуренцијата.

FXLider има ексклузивна соработка со Fortrade Limited – компанија која е авторизирана и регулирана во UK од страна на FCA (Financial Conduct Authority) под лиценца со број 609970. 

Покрај долунаведеното одрекување од одговорноста, овој материјал не претставува понуда , или барање за извршување на трансакции за било кој финансиски инструмент. Друштвото  Fortrade не прифаќа никаква одговорност за било каква употреба која може да се состои од овие коментари или за последиците кои произлегуваат од нив.  Не се даваат никакви изјави ниту гаранција за точност и потполност на информациите. Следствено на тоа секое лице постапува во таа смисла во потполност на свој ризик. Секое обезбедено истражување, не зема во предвид специфични инвестициски цели, финансиски ситуации и потреби на одредена особа која може истите да ги прими. Ова не е составено во склоп на законските барања, осмислен да промовира како такво независност на инвестициското истражување.

спонзориран линк

Поврзани новости