Лавров: Русија го почитува територијалниот интегритет на Украина

by Fokus

Русија го почитува територијалниот интегритет на Украина во услови на исполнување на одредбите усвоени во декларацијата за нејзината независност во 1991 година, изјави министерот за надворешни работи Сергеј Лавров на прес-конференција по 78-та сесија на Генералното собрание на ОН.

-Една од главните точки за нас во Декларацијата за независност беше дека Украина ќе биде неврзана земја и нема да влегува во никакви воени сојузи. Во оваа смисла, под овие услови, ние го поддржуваме територијалниот интегритет на Украина, рече Лавров.

Како што потсети Лавров, Москва го призна суверенитетот на Украина врз основа на нејзината декларација за независност, каде што беа напишани многу добри работи, вклучително и почитување на правата на националните малцинства. Во исто време, документот директно го споменува рускиот јазик.

Поврзани новости