Фатмир Битиќи поднесе оставка од СДСМ

by Fokus

Потпретседателот на СДСМ – Фатмир Бетиќи си поднесе оставка од партијата. Тој ваквата одлука ја соопшти на социјалната мрежа Фејсбук:

„Почитувани граѓани

Јас сум тука пред вас како благодарен и со чувство што ги надминува резултатите од парламентарните избори. Вашиот глас за листата на пратеници на ЛСДМ и Коалицијата за европска иднина, каде што сум коосновач во Изборна единица бр. 2, не е само бројка, туку израз на вашата верба во нас, во кој случај изразивте голема почит.

Гласовите што ги добивме се и голема обврска. Обврска за продолжување на нашата политичка мисија, зајакнување на дијалогот и слушање на потребите на нашите граѓани но, дел од исполнувањето на оваа обврска бара и политичка одговорност, бара промена.

Како потпретседател на Социјалдемократската лига на Македонија, посветен на етичките и демократските вредности, решив да дадам оставка од функцијата мојата оставка ќе биде целосно ефикасна кога останатите колеги кои го сочинуваат партиското раководство ќе го направат истото – од прв до последен.

Во текот на мојата политичка кариера, барав лична одговорност од сите фактори – а овој чин е токму тоа. И оставката на раководството е неопходен чекор кон враќање на довербата на граѓаните и отворање на патот кон идниот политички успех.

Оставката не претставува политички чин на загубата на социјалдемократската идеја, туку порака и предизвик за подобрување и преглед на ЛСДМ.
Прифаќањето на политичката одговорност нема да биде знак на слабост, туку израз на лична и партиска демократска зрелост, како и подготвеност за промена и растење – и да се даде приоритет на колективниот интерес

Повторно да се вратиме меѓу граѓаните, да го слушаме нивниот пулс и да ги разбереме нивните потреби кои се нашите социјалдемократски само на овој начин можеме да дојдеме до нови идеи, пристапи и енергии кои можат да ја зајакнат визијата и стратегијата на ЛСДМ, за да се вратиме високо во политичката арена за да ја добиеме битката за европска Македонија – ветување кое го дадовме на граѓаните и ние сме должни да го исполниме тоа.

На крајот: ова нека биде нов почеток кој ќе ги обедини сите искрени другари во идејата за социјалдемократија, во идејата за соживот, во општество за сите каде владее правдата, солидарноста и една

За силен и уникатен ЛСДМ“ – стои вo постот на Битиќи.

Поврзани новости