Друштвото на писатели побара преиспитување на изборот за лектири

by fokus 11:56
11:56

Друштвото на писатели на Македонија ќе побара од Министерствата за образование и наука и за култура да ја преиспитаат содржината на лектирите за основно и средно образование.

„Застоена и содржина што не кореспондира со вистинските вредности во делот на класичната  литература, како и со новите трендови во домашната и светската книжевност “, се вели во соопштението на ДПМ.

- Advertisements -

Оваа иницијатива ќе биде покрената на претстојното редовно годишно собрание, закажано за 22 јуни, најавуваат од ДПМ. Тие ќе побараат од Министерството за култура и од Министерството за образование и наука да ги употребат своите механизми, со учество на независни  експерти од областа на книжевната наука и образованието, за прочистување на лектирата според естетските параметри и реалните очекувања од современиот образовен систем, како и ослободување на изборот на авторите и делата од било какви идеолошки и други нелитерарни мотиви.

Според ДПМ ваквата иницијатива ќе придонесе за афирмација и доближување на вистинските вредности на литература што се создава на македонски јазик и на јазиците на националностите до младите читатели, во контекстот на книжевните вредности што доаѓаат од светот, а тоа ќе го подигне нивото на образованието во областа на уметноста на пишаниот збор.

Поврзани новости