Германскиот Институт за заразни болести: Крајот на епидемијата се уште не е на повидок!

by fokus 11:54
11:54

Заменик-директорот на германскиот Институт за заразни болести, Роберт Кох, Ларс Шаде, предупреди денеска дека состојбата во врска со корона вирусот, и покрај големите достигнувања во последните неколку недели, останува сериозна.

– Крајот на епидемијата се уште не е на повидок. Бројот на случаи може повторно да порасне, рече Шаде на прес-конференција.

- Advertisements -

Тој нагласи дека секоја индивидуа мора да даде свој придонес да се задржи бројот на инфекции што е можно понизок, а пред се, за солидарност со медицинскиот персонал и групите под ризик.

Тој рече дека вчера стапката на репродукција на вирусот е 0,9 и дека има големи регионални разлики.

Шајд верува дека постои голема опасност од втор бран на зараза доколку има брзо олабавување на мерките.

– Колку помалку разбираме или помалку спречуваме вирус, толку повеќе ќе се искачи неговиот број за репродукција кој е над 2 и 3. Ако постапиме како ништо да не се случило, сигурно ќе следи нов бран зараза, објасни Шаде, посочувајќи дека со постепено олабавување на мерките ризикот е помал.

Укажува дека ќе бидат потребни уште многу месеци за да се врати ситуација што овозможува целосно нормална дневна рутина.

Тој рече дека најпогодените луѓе во Германија имаат просечно 50 години и дека вирусот ги погодува и жените и мажите.

Шаде посочува дека најголем пораст на смртните случаи е забележан минатата недела, и рече дека извештаите за зараза во домови за стари лица и болници се уште пристигнуваат.

– Дури 60 проценти од починатите биле над 70 години. За жал, мора да сметаме на дополнителни смртни случаи.

Тој зборуваше и на темата заштитни маски, велејќи дека оние кои имаат акутни симптоми на респираторен проблем треба да останат дома, и дека физичка дистанца е се уште многу важно.

-Препорачуваме кога повеќе луѓе се во јавност или кога не може да се одржи растојанието помало од 1,5 метри, да се носат заштитни маски, објасни Шаде и додаде дека класичните маски за заштита од нос и уста не се безбедна заштита, но и дека медицинските маски треба да ги користат медицинскиот персонал.

Шаде рече дека се знаело дека повеќе органи биле погодени отколку што било познато од извештаи на Кина.

Според него, постои сознание дека вирусот влијае и на срцето и на бубрезите.

Поврзани новости