Гените влијаат какво искуство ќе имаат луѓето со Ковид-19, ново истражување

by Fokus

Околу 20% од луѓето кои го фатиле Ковид-19 знаеле само дека го имаат затоа што се појавил на рутински скрининг тест. Никогаш немале никакви симптоми. Други го добија и не можеа да ги поколебаат неговите последователни ефекти со месеци, па потоа им беше дијагностициран долг Ковид, објави Си-Ен-Ен.

Постојат огромен број фактори кои можат да одредат како луѓето поминуваат откако ќе се заразат со Ковид-19, вклучително и нивната вирусна доза,  каде вирусот прв пат влегол во телото – носот или можеби устата или очите, нивната возраст и основното здравје, и генетските карактеристики на варијантата што ги инфицирала, да наведеме неколку.

Новото истражување покажува друга димензија на загатката за тоа како луѓето ја доживуваат оваа инфекција: гените.

Студијата објавена во списанието “Nature“ во средата покажува дека луѓето, кои носат заедничка промена на гените кои кодираат одредени молекули на имунолошкиот систем кои седат на површината на клетките наречени човечки леукоцитни антигени или ХЛА, имале поголема веројатност да имаат Ковид-19 без никакви симптоми.

Доктор познат по проценка на ризикот од Ковид се разболел од вирусот. Еве што тој сака да знаете
Друга студија, која неодамна беше објавена на интернет како претходно печатење пред рецензијата и објавувањето, покажа дека поединците со одредени промени во гените во близина на FOXP4, кој шифрира протеин активен во белите дробови и имунолошкиот систем, се чини дека имаат поголема веројатност да развијат долг Ковид.

ХЛА може да алармира, бидејќи тие се користат за да се утврди дали органите се компатибилни со пациенти на кои им треба трансплантација. Овие молекули се лепат од површината на одредени бели крвни зрнца, како и клетките во многу други ткива на телото.

„Јас некако мислам за нив како рака која се држи нагоре, и рака на крајот од раката“, рече авторот на студијата д-р Џил Холенбах, професор по неврологија на Универзитетот во Калифорнија во Институтот за невронауки Веил во Сан Франциско.

Холенбах вели дека задачата на молекулите на ХЛА е да презентираат делови од протеини на имунолошкиот систем за да можат да се препознаат доколку некогаш се сретнат повторно.

Замислете, вели таа, во клетка која го проголтала вирусот што предизвикува Ковид-19, дел од тој вирус се распаѓа во клетката, а некои од неговите протеински фрагменти би мигрирале на површината, каде што молекулите на ХЛА би ги зграпчиле и ќе ги задржат за Т-клетките да можат да ги видат.

Т-клетките се имунолошки клетки кои му помагаат на телото да ги препознае и запомни протеините. Тие градат меморија за имунолошкиот систем за да може да реагира ако повторно види патоген.

Така, молекулата на ХЛА се држи како рака „тогаш се држи во рака ова… мало парче пептид фрагмент од протеин од вирусот“, рече Холенбах.

Постојат три општи групи на ХЛА: ХЛА-A, ХЛА-B и ХЛА-DR. Во рамките на овие групи, постојат стотици варијации на овие молекули. Холенбах вели дека секој конкретно ќе бара одредени видови протеински фрагменти и ќе ги држи на одреден начин за Т-клетките да можат да ги видат и да научат да создаваат антитела против нив.

Поврзани новости