Германија и нареди на Русија да затвори четири од нејзините пет конзулати

by Fokus

Германија денеска објави дека и наредила на Русија да затвори четири од нејзините пет конзулати во државата како соодветна мерка откако Москва воведе ограничување на бројот на вработени во Германската амбасада.

Портпаролот на германското Министерство за надворешни работи Кристофер Бургер изјави дека по крајот на годината на Русија ќе и биде дозволено да ја задржи својата Амбасада во Берлин и уште еден Конзулат.

„Целта на мерката е да се постигне паритет во бројот на вработени и структурите на двете земји“, истакна Бургер.

Руската Влада неодамна соопшти дека до 350 претставници на германската држава, вклучително и оние кои работат во културните институти и училишта, би можеле да останат во земјата.

Поврзани новости