Мозочната магла по Ковид е поврзана со згрутчување на крвта – покажа нова студија

by Fokus

Згрутчувањето на крвта во мозокот или белите дробови може да објаснат некои вообичаени симптоми на долг Ковид, вклучително и мозочна магла и замор, сугерира студија во Велика Британија, пренесе Би-би-си.

Во студијата, од 1.837 луѓе примени во болница поради Ковид, истражувачите велат дека два крвни протеини укажуваат на тоа дека згрутчувањето е една од причините.

Се смета дека 16% од таквите пациенти имаат проблеми со размислување, концентрирање или паметење најмалку шест месеци.

Долг Ковид може да се развие и по поблаги инфекции. Но, истражувачкиот тим, од универзитетите во Оксфорд и Лестер, нагласува:

-Нивните наоди се релевантни само за пациентите примени во болница

-Тие се „првото парче од сложувалка“, но потребни се дополнителни истражувања пред да можат да предложат или тестираат какви било потенцијални третмани

-Тие ги следеа когнитивните проблеми само на шест и 12 месеци и преку тестови и прашалници, на кои може да им недостига чувствителност.

-Идентификувањето на предвидувачите и можните механизми беше клучен чекор во разбирањето на пост-Ковид маглата на мозокот, рече авторот на студијата, проф Пол Харисон, од Универзитетот во Оксфорд.

Но, сè уште може да има многу различни причини за долгиот Ковид.

Професорот по респираторна медицина од Лестер, Крис Брајтлинг, рече:

-Тоа е комбинација од нечие здравје претходно, самиот акутен настан и она што се случува потоа што доведува до последици по физичкото и менталното здравје.

Универзитетскиот предавач д-р Сајмон Ретфорд, од Ланкашир, помина две недели во кома откако го фати Ковид во октомври 2020 година, додека на неговото семејство му беше кажано да го очекува најлошото.

Сега, тој е 60-70% назад на местото каде што беше порано, но сè уште има проблеми со концентрацијата и со краткорочно губење на меморијата и губење на мислите.

-Ја презедов улогата на водач на курсот минатиот мај и бев како навистина бавен компјутер кој се бореше да започне, вели Ретфорд.

Д-р Ретфорд порано работел во полиција, но сега не би можел да го стори тоа.

-Ако претерам сега, се чувствувам толку уморен, вели тој.

Но, иако можеби никогаш нема целосно да закрепне, д-р Ретфорд е решен да остане позитивен.

-Сè уште сум тука, а илјадници не се, вели тој.

Поврзани новости