Новите вакцини против Ковид доаѓаат, како што се зголемува варијантата „Ерис“.

by Fokus

Новата вакцина против Ковид треба да излезе следниот месец, но здравствените експерти и аналитичарите велат дека најверојатно ќе биде ладно примена дури и кога бројот на хоспитализирани од „Ерис“, варијанта на Омикронската форма на коронавирусот се зголемуваат низ целата земја.

Некои експерти за јавно здравје се надеваат дека Американците ќе ја дочекаат новата терапија како што би ја пречекале вакцината против грип. Но, побарувачката за вакцината драстично опадна од 2021 година кога за прв пат стана достапна и повеќе од 240 милиони луѓе во САД, или 73% од населението, примиле најмалку една вакцина.

Во есента 2022 година, до кога повеќето луѓе го имаа или вирусот СОВИД или вакцината, помалку од 50 милиони луѓе беа вакцини.

Здравствените услуги и аптеките ќе започнат следниот месец да го нудат шутот, ажуриран за да се бори против верзијата на вирусот Омикрон што е доминантна од минатата година.

Тие ќе се борат со намалената загриженост за вирусот, како и со заморот и скептицизмот за заслугите на оваа вакцина, рече директорот за методологија на истражување на фондацијата Кајзер, Ешли Кирцингер.

Поврзани новости