Фотографии со Цар Борис Трети и храна за охридски семејства од социјален ризик

by Fokus

Пакети со храна врз кои стои фотографија од Цар Борис Трети вчера им биле поделени на семејства од социјален ризик во Охрид. Оваа донација доаѓа од бугарскиот бизнисмен Милен Врабевски и неговата Фондација Бугарска Меморија, а на граѓаните им била поделена од страна на здружението Цар Борис Трети.

Од здружението чиј клуб го носи називот Цар Борис Трети објавија фотографии од хуманитарните пакети, и се заблагодарија на Врабевски, кој помогнал да се израдуваат семејствата во Охрид. Уште пред два месеци Собранието ги донесе измените на Законот за здруженија и фондации, според кои, клубови, фондации, здруженија и друштва нема да може да се регистрираат ако со називот повикуваат континуитет на фашизам, на нацизам, на Адолф Хитлер и негови соработници.

Се забранува називот и ознаките на политичката партија да содржат симболи, зборови, кратенки, кои предизвикуваат расна или верска омраза или нетрпеливост, етничка нетрпеливост, нетолеранција, омраза, геноцид, екстерминација, ширење или поддршка на фашизам, нацизам, национал-социјализам и третиот рајх, или повикување на личности и настани од минатото поврзани со фашизам, нацизам, национал-социјализам и третиот рајх.

На политичките партии им беше оставен рок од три месеци од влегувањето во сила на измените, да го усогласат називот, ознаките, програмата, статутот и целите, со одредбите на овој закон. Здруженијата во Охрид и Битола, чии називи ги носат имињата на Цар Борис Трети и Ванчо Михајлов, се уште немаат извршено промена, и покрај бурните јавни реакции.

Вики Клинчарова

Поврзани новости