Анима Мунди: По вестите за нови напади од кучиња, пронајдовме отров во Центар, Аеродром и Карпош

by Фокус 00:32
00:32

По завчерашниот инцидент и каснување на повеќе граѓани од напуштено расно куче кое сигурно имало сопственик, во медиумите се пласираа непроверени информации за повторни напади од куче-скитник, што придонесе да се создаде паника, страв и дезинформирање на севкупната јавност, реагираат од Анима Мунди, откако медиумите објавија информација од билтенот на МВР дека добиле пријава за напад на куче-скитник врз мајка и дете на Перо Наков.

„Станува збор за напади од истото куче, а не од куче скитник. Сите медиумски претставници да ги контактираат МВР за да се потврди нашето тврдење. Во специфични и изолирани случаи, како овој со кој се соочивме, да се изнесуваат само проверени податоци, да се дејствува совесно и трезвено затоа што во спротивно се создава целосно лажна слика и доведуваат граѓаните во опасност. Лажните податоци не носат добро никому туку создаваат хистерија, а граѓаните и животните ги изложуваат на многу поголема опасност, опасност од отрови кои во моментов масовно се злоупотребуваат и од кои и човечки жртви се само прашање на време“, велат од здружението.

- Advertisements -

Од таму истакнуваат оти во текот на денешниот ден, како резултат на веста за повторни напади од кучиња, отрови се поставени на високофрекфентни локации во Центар, Карпош и Аеродром, а се отстранети од одговорни граѓани и активисти, кои на овој начин, исто така, се изложени на опасност.

Поврзани новости