ДСЗИ утврди незаконско работење на Токсикологија: давале здравствени услуги без договор за работа и несоодветно образование

by Fokus

Инспектори утврдиле дека 11 лица незаконски вршеле здравствена дејност на Клиниката за Токсикологија, дел од нив биле и без соодветно образование. По пријава на вработени во клиниката, беше извршен вонредниот инспекциски надзор од страна на ДСЗИ.

„Издадено е решение да се преземат следните мерки. Здравствени услуги на Клиниката да се укажуваат од страна на здравствени работници, соработници кои имаат важечки договори, здравствени услуги да се укажуваат од здравствени работници кои имаат соодветно образование согласно закон. Медицинскиот и организацискиот директор да ги извршуваат непречено обврските од самостојна, а особено заедничка надлежност, изјави д-р Рената Младеновска, директор на ДСЗИ.

Клиниката има рок од пет дена да ги преземе наведените мерки.

Скандалот на Клиниката за Токсикологија изби откако вработени се пожалија на непрофесионалното работење на економската директорка, Бесија Иљази и обвинија дека го саботира вработувањето на стручен кадар, а фаворизира враќање на работа на лица со истечени договори на дело, поради што и токсиколошката лабораторија два месеци не вршела валидација на издадените резултати за пациенти.

Поврзани новости