Заев: Пратениците знаат дека нема план Б, мора да го поддржат Договорот од Преспа

by Фокус

Премиерот Зоран Заев денеска истакна дека нема никаква поврзаност меѓу истрагите што ги покрена Специјалното јавно обвинителство за поранешни и актуелни државни функционери со процесот во собранието, каде се расправа за уставните измени со цел членство во НАТО и почеток на преговори со ЕУ.

-Дебатата е транспарентна, јавно ќе се носат одлуките насекаде и верувам дека секоја институција паралелно со политичките одлуки кои се носат во државата, си носат одлуки, системот функционира и работи – рече Заев.

Тој додаде дека вчера разговарал со пратениците, кои, според него, се свесни дека нема план Б од реализација на договорот од Преспа.

-Ако оваа можност пропадне што после? Сите се ужасати од помислата што после ако пропадне оваа можност. Бројката е огромна дури од опозицијата, голема е заради тоа што луѓето веруваат, тоа се општественици луѓе, политичари, пратенции и сл. Веројатно заканата, непријатниот момент кој го живеат и доживуваат се причини до крај да не направат експресија на своите ставови – рече Заев.

Премиерот ја отфрли можноста дека со примена на притисок и закани може да се направи промена на ставовите кај пратениците.

-Ова мора да е одржливо, ова мора да има иднина, мора луѓето да веруваат во тоа и да ја носат одговорноста притоа, само така е возможно. Затоа цело време ги користам зборовите пријатна атмосфера, благопријатна атмосфера, разговор, интерактивност – рече Заев.

Поврзани новости