За осум години кавадаречки Комуналец поднел 17.095 тужби за неплатена вода!

by Fokus

Во периодот од 2010 до 2018 година јавното претпријатие Комуналец од Кавадарци има поднесено дури 17.095 тужби кон граѓаните по основ на застарен долг.

Долгот од граѓаните бил 109 милиони денари, а по утужувањето бил платен половина од долгот. На вчерашната седница на кавадаречкиот совет беше донесено решение сите граѓани кои имаат долг кон ЈП Комуналец за сметки за вода и комуналии, ќе бидат ослободени од плаќање камата и нотарски трошоци. Исто така ќе им се овозможи долгот да го платат до 20 рати.

-По основ на нотарски трошоци граѓаните треба да платат 11 милиони денари. Бидејќи тоа е голем проблем, ја носиме оваа одлука. Ќе се ослободат од камата и нотарски трошоци. Ќе им биде понуден договор за плаќање на долгот до 20 рати, но задолжително ќе треба да се плаќаат и новите сметки – информираше градоначалникот Митко Јанчев.

Вики Клинчарова

Поврзани новости