Свештениците во Германија пребарувале порнографија преку службените компјутери

by fokus

Свештеници и персоналот на архиепископијата во Келн гледале порнографија на службените компјутери, потврди надбискупот Рајнер Марија Воелки. Германските медиуми јавуваат дека се забележани околу 1.000 обиди за гледање порнографски страници. Постар свештеник е меѓу 15-те идентификувани лица, објави весникот Келнер Штат-Анцајгер.

Надбискупот Рајнер Марија Воелки рече дека наредил истрага. Гледањето порнографија на компјутерите на надбискупијата е строго забрането, како и пристапот до материјали за дрога и насилство. Повеќето од сомнителните активности се поврзани со порнографски страници, според Келнер Стадт-Анзајгер.

Во изјавата дадена од надбискупијата за Би-Би-Си, кардиналот Воелки рече дека е „разочаран што вработените се обиделе да пристапат до порнографски страници“. Гвидо Асман, генерален викар на Келн, рече дека неговата организација е „многу свесна за проблемот“. „Задоволен сум што нашите безбедносни системи се ефикасни“, рече тој.

Извештаите доаѓаат по серијата скандали што ја зафатија надбискупијата, најголемата во Германија со повеќе од два милиони членови. Извештајот од 2021 година покажа дека помеѓу 1975 и 2018 година, имало повеќе од 200 злоставувачи и повеќе од 300 жртви – главно под 14 години – во надбискупијата во Келн.

Поврзани новости