Отворени избирачките места

by fokus 10:19
10:19

Гласањето за нов парламентарен состав се одвива во 3.480 избирачки места во шесте изборни единици во земјава. Сите избирачки места навреме беа отворени во 7 часот наутро, а ќе се затворат во 19 часот вечерва.

Во земјава ќе гласаат 1.531.368 граѓани

- Advertisements -

Новина за предвремените парламентарни избори е тоа што на Избирачкиот список има и вметнато и фотографија од најново издадената идентификација на државјанинот.

Палците на гласачите ќе бидат обележани со безбоен спреј што може да се препознае само под УВ ламба. Како важечки гласачки ливчиња ќе се сметаат само оние  каде е заокружен редниот број на кандидатската листа, носителот или сибмолот на колицијата или паритјата, а другите ознаки, како тријаголници, иксови, нема да се важат.

Поврзани новости