Mаѓар телеком ја купува невиноста на своите експерти во македонски и црногорски телеком!

by Фокус

архиваПисмото е објавено во неделен Фокус бр. 836 од 8 јули 2011 година

Од поднесување на финалниот извештај до јавното обвинителство на РМ при крајот на 2009 год., истото мудро молчи и веројатно чека делото да застари, а со тоа криминалот и криминалците да останат неказнети. Последните информации за очигледно штетната и криминална трампа на 4 згради, наведува на заклучок дека обештетувањето на Република Македонија за направениот криминал во Македонски телеком ќе се сведе на обештетување на фамилијата на власт!

Унгарија е во Европска унија од 2004 година и како европска држава би било логично европски да се однесува и во борбата со криминалот и корупцијата. Информацијата дека управниот одбор (бордот на директори) на Маѓар телеком на 24 јуни утврдил предлог договор за вонсудско обештетување на властите во САД во износ од 62,4 милиони долари за направените криминали и злоупотреби во Македонски и Црногорски телеком, ја разјаснува позадината на направените злоупотреби.

Од однесувањето на управниот одбор на Маѓар телеком произлегува дека фатените извршители во Македонски телеком, Атила Сендреј и ортаците, не работеле (краделе) на своја рака, туку извршувале налози од своите нарачатели, во името на поранешниот главен извршен директор на Маѓар Телеком Елек Штрауб и поранешниот директор на компанијата Камен мост во Скопје Ференц Шомоги, кои за да се заштитат од судски прогон одлучиле спротивно на интересите на акционерите на  Маѓар Телеком, со дебел поткуп да ја откупат својата и невиноста на нивните извршители во Македонија и Црна Гора.

По сето ова бесцелни се барањата на Брисел и Вашингтон за одлучна борба со корупцијата и криминалот во Македонија, како еден од важните предуслови за евро-атланската интеграција на земјава.

Каков цинизам и неморал од евро-американските институции во однос на нашава земја. Ако вината за евидентниот криминал и корупција во европска компанија (Маѓар телеком) може да се откупи со грст долари за актерите да не се соочат со заслужени правни последици, може да се очекува дека со повеќе или со помалку долари европски криминалци да се прогласат за нобеловци или светци.

Ова е уште еден доказ дека правото и правдата се измислена категорија, односно лижавчиња за обичните смртници, а парите и моќта се единствените мерила за западните правни системи.

И додека западната демократија си изградила правен систем за заштита на своите материјални интереси без санкции за криминалот и корупцијата, нашава држава, која објективно е и најголемиот губитник во случајов, не превзема ништо за да ги заштити државните интереси туку работи на одолжување со решението на проблемов со криминалот во Телекомот. И тоа со една единствена цел – да ги покрие валканиците и злоупотребите на многу политичари кои во спрега со унгарските криминалци, ги крадеа своите граѓани преку криминалот во телекомот!

Во финалниот извештај за истрагите во Македонскиот телеком извршени од американската фирма за истраги Њите анд Цасе изречена е констатација дека унгарските извршители на корупција во Телекомот оствариле придобивки за Маѓар телеком со поткуп на владини личности од надлежни институции и регулаторни тела. Кои се тие регулаторни тела од кои Телекомот можел да добие (купи) бенефиции? Сигурно не е агенцијата за ветеринарство или слична институција. Агенцијата за електронски комуникации е во директна релација со дејноста и со интересите на Телекомот. Во кое време кој бил на чело на оваа институција – не може да биде тајна за нашето правосудство!

Сепак од поднесување на финалниот извештај до јавното обвинителство на РМ при крајот на 2009 год., истото мудро молчи и веројатно чека делото да застари, а со тоа криминалот и криминалците да останат неказнети. Последните информации за очигледно штетната и криминална трампа на 4 згради наведува на заклучок дека обештетувањето на Р.Македонија за направениот криминал во Македонски телеком ќе се сведе на обештетување на фамилијата на власт!

Индикативен е фактот што злоупотребите во Телекомот не беа експлоатирани во предизборниот период од ниту една од партите од власта и од опозицијата, што наведува на заклучок дека од Телекомот се имаат офајдено челниците на повеќе партии!

Дали има надеж за објективно и професионално расчистување со докажаните злоупотреби во Македонски телеком, може само да се претпостави од моето искуство со ,независното, судство кое преку извршителот- судијката Сандра Крстиќ ме осуди за клевета за изречените вистини дека во Телекомот надлежните органи признаа дека имало криминал и корупција. Скопскиот апелациски суд преку своите ,независни, судии – Мирјана Дуковска, Катерина Оровчанец и Цветанка Периќ ја потврди пресудата на 20 мај 2011 год., а потврдата ми ја врачи во 8 часот на 6 јуни, веднаш по изборите.

120826AMWednesday,September09,2015simo gruevskiПретпоставувам дека и републичкиот судски совет за овој предмет ќе се прогласи за ненадлежен согласно политиката на сегашната власт!

Симо ГРУЕВСКИ, дипл. инж., поранешен член на бордот на Телеком

 

Поврзани новости