Кривична пријава против дебарчанец кој подигнал зграда на државно земјиште

by fokus 13:26
13:26

34-годишниот Р.У. од Дебар заработи кривична пријава затоа што изградил станбен објект на земјиште во државна сопственост. Се товари за „бесправно градење“ и „узурпација на недвижности“.

На брегот на Дебарското езеро во месноста викана „Бадеми“, општина Дебар, Р.У. минатата година зазел туѓо земјиште-сопственост на Р.Македонија–АД Електарни на Македонија Рек Осломеј, и започнал со градежните активности. На парцелата со површина од  156 м2, без одобрение за градба, изградил станбен објект, информираат од МВР.

- Advertising -

„Со таквото дејствие пријавениот противправно се стекнал со 156 м2 туѓо земјиште-сопственост на Р.Македонија. Имајќи ја во предвид пазарната продажна цена на земјиштето  во посочената локација на брегот на Дебарско езеро, која изнесува околу 25 евра за 1 м2, по овој основ, пријавениот противправно се стекнал со имотна корист во износ од  239.265 денари, и во толкав износ го оштетил Буџетот на Р.Македонија“, додаваат од Министерството.

Поврзани новости