Костовски ќе ја премести статуата на Мајка Тереза во Калкута

by Фокус 19:03
19:03

Статуата на Мајка Тереза која се наоѓа пред нејзината спомен-куќа во центарот на Скопје, а која ја поставија Трифун Костовски и академик Томе Серафимовски, ќе биде преместена во Калкута. Во изјава за Либертас, Костовски вели дека процедурата за преместување веќе е почната.

-Веднаш штом добиеме согласност, статуата ќе ја пратиме во Калкута, сметаме дека таму е местото на нашата славна и хумана скопјанка, а власта нека прави таков како што тие сметаат дека треба да има во нејзиниот роден град, вели Костовски.

- Advertisements -

После, како што го нарекува, таков грандиозен кич кој нема ништо заедничко со скромноста на нобеловката и хуманитарка, Костовски смета дека статуата која со години е пред спомен куќата подигната подоцна, треба да ја дислоцираат, и така да се оградат од обидите да се злоупотребува ликот и делото на големата, но скромна Мајка Тереза.

Поврзани новости