Путин: Руската економија станува посилна и покрај сите предизвици

by Fokus

Рускиот БДП продолжува да покажува добри стапки на раст, изјави рускиот претседател Владимир Путин на конгресот на Руската унија на индустријалци и претприемачи.

„Врз основа на резултатите од минатата година, рускиот БДП порасна за 3,6 отсто, а статистиката од првите месеци од оваа година сè уште покажува добри стапки“, рече Путин.

Тој објасни дека во јануари 2024 година растот бил 4,6 отсто на годишна основа, а во февруари 7,7 отсто.

„Позитивните трендови во економијата зајакнуваат и покрај невидените предизвици“, нагласи рускиот претседател.

Путин нагласи дека руската економија постигна добра, силна динамика, а тоа се забележува и на пазарот на трудот.

Рускиот претседател додаде дека постојат сите можности, вклучително и финансиските, за спроведување на новиот економски модел.

„Станува збор за широк фронтален развој на економијата и социјалната сфера во Русија, создавање практично нови сектори и насоки во индустријата, услужниот сектор… Најважно е дека постојат сите можности за спроведување на овие и други иницијативи, за воспоставување на нов модел на економски раст, вклучувајќи солидни државни ресурси и потенцијал на домашниот бизнис“ – истакна Путин.

Според него, Русија ќе продолжи да ги поддржува бизнисите со цел да започне ветувачки проекти, да ги зголеми капиталните инвестиции, да отвори нови работни места, да дејствува во интерес на бизнисот и да работи на подобрување на благосостојбата на граѓаните и руските семејства.

Како што додаде, руските власти работат на прилагодување на даночниот систем и подготвување предлози.

„Владата заедно со економските јавни здруженија, федералните субјекти и парламентот работи на ова важно прашање, разговарајќи за параметрите на промените и подготвувајќи соодветни предлози“, рече Путин.

Поврзани новости