Протести на жителите поради градската такса: „Венеција не се продава“

by Fokus

Властите во Венеција се обвинети за трансформирање на познатиот град во „тематски парк“ бидејќи стапи на сила долго дебатираната такса за дневна посета.

Венеција е првиот голем град во светот кој донел ваква одлука. Надоместокот од 5 евра, кој стапува на сила денеска, има за цел да го заштити местото на светското наследство на УНЕСКО од ефектите на прекумерниот туризам со тоа што ќе ги одврати дневните патници и, според градоначалникот Луиџи Бруниардо, ќе го направи градот повторно „погоден за живеење“.

Но, неколку комисии и здруженија на граѓани протестираа со образложение дека таксата нема да помогне да се реши проблемот.

– Можам да ви кажам дека речиси цел град е против тоа – тврди Матео Секи, кој предводи група активисти.

– Не можете да наплаќате влез во градот; сè што прават е да го трансформираат во тематски парк. Ова е лоша слика за Венеција… Мислам, се шегувате? – рече тој.

Стотици жители протестираа, а имаше и конфликт со полицијата.

Демонстрантите носеа транспаренти на кои пишуваше дека „Венеција не се продава“.

Некогаш срцето на моќната поморска република, главниот остров Венеција изгуби повеќе од 120.000 жители од почетокот на 1950-тите, поттикнат од бројни проблеми, но главно фокусиран на масовниот туризам.

Поврзани новости