ФРОДЕМ: Да не се повторат нарачаните избори за ректор

by fokus 10:39
10:39

ФРОДЕМ денеска испрати соопштение во кое ги изрази своите очекувања дека во пресрет на изборот за нов ректор на УКИМ, академската заедница нема повторно да подлегне на притисоците од власта и ќе покаже дека навистина е загрижена за академската автономија.

-Веруваме дека никогаш повеќе нема да се повторат ситуациите кога изборите беа спроведувани по нарачка, а избраните не задоволуваа ниту еден од критериумите пропишани од Сенатот, којшто ги потврдуваше наспроти тоа, се вели во соопштението на ФРОДЕМ.

Од ФРОДЕМ додаваат дека и во сите слични ситуации ќе укажува на оние што ги носат одлуките дека при секој избор на значајни раководни функции мора да се почитуваат начелата на стручност; одговорност; справедливост и интегритет на личноста.

Поврзани новости