Весна Пешиќ: Не гледам зошто ви пречи да се викате Северна Македонија!

by fokus 10:22
10:22

Сметам дека не треба да има никаков бојкот, туку Македонија треба да се прослави како една вистинска европска држава и да гласа за демократијата, за влез во ЕУ. Тука не треба да постои никаква дилема бидејќи референдумот е една многу голема шанса за Македонија, вели Весна Пешиќ, познат српски социолог и поранешна политичарка во интервју за МИА.

Според неа, Македонија со својот пример и успех, којшто сигурно ќе се покаже на 30 септември, ќе влијае и врз Србија да се вразуми и да тргне и таа по тој пат.

- Advertisements -

– Ние, овдека во Србија можеме само да сонуваме за ваков резултат со кој би ги решиле проблемите, бидејќи Србија не е членка на ЕУ и на НАТО и во кавга сме со сите, името незнам какво ни е, уставот што ни е….Ете јас ви завидувам што Македонија успеа да исплива од сите своите проблеми. Сите оние што се удираат во градите дека се големи Македонци или големи Срби, гледавме дека сакаат се да стават под свое, да ја зграпчат и полицијата и судството и обвинтелството, да не натераат да живееме во калта, без ниедна институција, а во меѓувреме да можат да прават се што сакаат и да се збогатат, истакнува Пешиќ.

Весна Пешиќ е основач на Хелсиншкиот комитет на Србија, на Центарот за антивоена акција, претседател на Граѓанскиот сојуз на Србија и на коалицијата Заедно, преку кои со познатото движење Отпор станува една од главните идеолози на историските демократски промени против режимот на Слободан Милошевиќ кои кулиминираа на 5 октомври 2000 година со демократските промени во Србија.

Добитник е на престижната Награда за демократија од Националниот демократски институт од Вашингтон. Во моментов, Пешиќ е колумнистка во познатиот сајт Пешчаник.Со своите кратки и содржајни аналитички ставови, таа важи за една од најжестоките борци за демократијата и за најдобар политички аналитичар.

– Големо е задоволството да се чујат добри вести од Македонија, по повеќе од 20 години, период кога Македонија како кандидат за ЕУ, неможеше да ги отвори и да добие датум за отпочнување на преговорите поради Грција, која тоа го кочеше, што беше поврзано со името. Ова многу долго траеше и мислам дека ваквата состојба било која друга земја би ја уништило. Затоа мислам дека пронајдовте многу добро решение и не гледам зошто ви пречи да се викате Северна Македонија, а притоа сите други елементи да ви се апсолутно македонски- и македонскиот јазик и македонска култура и сето она што е поврзано во доменот на македонскиот идентитет, како и другите атрибути кои се усогласени и признати.

Затоа не гледам навистина каде е проблемот со кој се реши еден таков крупен проблем, да земјата не го има тоа понижувачко име во ОН-Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ) што беше многу непријатно. Мислам дека е извонредно значајно што благодарејќи на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас ова прашање многу добро се реши. Јас навистина не гледам причина зошто граѓаните на Македонија со одушевување не би го поздравиле сето ова, да излезат од кризата и да добијат едно свое релевантно име, со што би го задржале својот идентитет, наместо да се викаат БЈРМ. Ова е навистина смешно!

Поврзани новости