Таута Арифи ќе бара привремено затворање на „Југохром”

by fokus 18:14
18:14

Градоначалничката на Тетово, Таута Тарифи денеска најави дека ќе бара Владата зимава да го затвори „Југохром”, доколку комбинатот не постави филтри за прочистување.

– Ќе побараме „Југохорм“ да не работи до март 2017 година, ако не постави филтри. Така граѓаните ќе се заштитат од аерозагадувањето. Но, ќе бараме да се запази и социјалната димензија, односно граѓаните што работат во овој комбинат да имаат месечни примања додека комбинатот не работи и тие примања да ги обезбеди Владата – изјави градоначалничката Арифи.

- Advertisements -

Таа рече дека комбинатот драстично ќе придонесе во воздухот да се намали концентрацијата на честичките штетни во Тетово, кој е еден од најазагадените градови во земјава.

Поврзани новости