„Скопје 2014“ продолжува со „Рајска градина“

by fokus 21:43
21:43

Декоративни елементи во стилот на неокласицизам, павилјон, летниковец, статуи и скулптури во фонтани се предвидени да го красат најавениот парк во општина Аеродром, илустративно именуван како „Рајска градина“, пишува Призма.

Зад идејното решение е фирмата „Архитектоника“ со главниот проектант, Жарко Чаушевски, која стои зад повеќе „барокни“ зданија во Скопје.

- Advertisements -

Станува збор за продолжување на архитектонскиот израз за кој во јавноста се прифати терминот „барок“.

Паркот ќе се гради со пари на Општина Аеродром, а ќе чини 14 милиони евра.  „Рајската градина” треба да биде готова во рок од две години.

Поврзани новости