„Сè поверојатно е Русија да употреби нуклеарно оружје“

by Fokus

Јапонскиот премиер Фумио Кишида денеска изјави дека се зголемува веројатноста Русија да употреби нуклеарно оружје. Тој го изјави ова за време на посетата на американскиот амбасадор на Хирошима, првиот град во историјата во кој е детонирана атомска бомба.

Јапонија, единствената земја која некогаш била нападната со нуклеарно оружје, редовно се противи на употребата на такво оружје. Кишида денеска во придружба на американскиот амбасадор Рам Емануел го посети споменикот на жртвите од атомската бомба во Хирошима.

– Во време кога се зголемува веројатноста Русија да употреби нуклеарно оружје, верувам дека посетата на амбасадорот Емануел на Хирошима и она што тој го виде, реалноста од нуклеарната војна, ќе испрати силна порака до меѓународната заедница, рече Кишида.

Поврзани новости