Повеќе од половината сомнителни гласачи пак ќе се проверуваат

by Фокус 18:26
18:26

ДИК денеска го усвои Извештајот од теренската проверка на Избирачкиот список со седум гласа за и два гласа против. По внесените податоци во електронската евиденција на Државната изборна комисија, од теренската проверка, расчистен е сомнежот за 40.817 гласачи, а останата бројка од 46.475 ќе се проверува повторно со помош на МВР.

Според усвоениот Извештај, од вкупно 87.352 прашалници кои биле доставени до подрачните одделенија и канцеларии низ земјава, вратени се 87 074 прашалници, со што се констатира дека недостасуваат вкупно 282 прашалници.

- Advertisements -

Споротивно на ова, според извештајот пак од ИТ експертите, недостасуваат вкупно 414 прашалници.Членовите на ДИК од СДСМ сметаат дека сомнеително е прифаќањето на два извештаи кои треба да дадат исти резултати и затоа гласале против.

Поврзани новости