Полесно до работа во Германија: Од 1 јуни ќе се издаваат двојно повеќе годишни работни визи за Западен Балкан

by Fokus

Граѓаните на Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија ќе уживаат привилегиран пристап до пазарот на трудот во Германија од 1 јуни 2024 година, според Регулативата за Западен Балкан.

Тоа е затоа што Германија одлучи да го удвои бројот на визи што ќе им се доделуваат на државјаните на овие шест земји за работни цели годишно на 50.000, пишува SchengenVisaInfo.

Од јуни 2024 година, годишната квота ќе се зголеми на 50.000 издадени одобренија од Федералната агенција за труд на Германија.

Новите правила ќе бидат споделени во догледно време, а дотогаш сите термини ќе продолжат да се доделуваат преку системот на лотарија.

Германските амбасади во овие шест земји од Западен Балкан воспоставија систем за месечно извлекување на лотарија кој по случаен избор избира поединци на кои ќе им биде дозволено да закажат термин за да ги поднесат своите барања за виза.

Следната регистрација за термин за работна виза за Германија според Регулативата за Западен Балкан ќе се отвори оваа среда, 7 мај 2024 година, а ќе се затвори по една недела, на 14 мај 2024 година.

Поврзани новости