Почнува собраниската постапка за импичмент на Иванов

by Фокус 11:13
11:13

Во Собранието денеска треба да биде формирана Комисија за оценување на основаноста на Предлогот за покренување постапка за утврдување одговорност на претседателот Ѓорге Иванов, што е на дневен ред на Комисија за прашања на изборите и именувањата.

Оваа комисија треба да брои 11 члена, кои ќе го отсликуваат составот во Парламентот, што значи дека мнозинството ќе има пет члена плус претседателот на Комисијата, а опозицијата пет члена севкупно. За седум дена Комисијата треба да достави извештај до претседателот на Парламентот Трајко Велјаноски за тоа дали е основан или не е Предлогот за покренување постапка за утврдување одговорност на Иванов. Потоа ова Велјаноски треба да закаже седница, на која пратениците со двотретинско мнозинство ќе се изјасни за него.

- Advertisements -

Предлогот за покренување постапка за утврдување одговорност на претседателот на државата е поднесен од страна на опозициските пратеници без ДПА, потпишан и од пратениците на ДУИ, додека ВМРО-ДПМНЕ се изјасни против.

Поврзани новости