Петровска: Овие се клучни избори – дали ќе продолжиме по европскиот пат или ќе застанеме под некоја дебела сенка

by Fokus

Министерката за одбрана Славјанка Петровска во интервју за „Локално“ во врска со набавката на хеликоптери за која се крена опозицијата, вели дека нема ништо спорно.

„Договорот за набавка на хеликоптери е резултат на повеќегодишна напорна работа на Интегрираниот проектен тим на експерти која заврши сега и можеме да продолжиме со реализација на набавката. ВМРО ДПМНЕ треба да ја поздрави оваа информација, бидејќи со набавката на хеликоптерите се подигнува борбената готовност на Армијата и се модернизира воздухопловната компонента. Значи експертите од воздухопловниот ВИНГ на Армијата ја предложија набавката на повеќенаменските хеликоптери и Владата даде поддршка за склучување на Договорот со Владата на Италија“ вели таа.

На прашање, дали Русија претставува закана за Македонија и за Западен Балкан, ќе каже „влијанијата на Русија се спроведуваат преку хибридни закани, преку дезинформации, поткопување на довербата во институциите. Задача на сите нас – на институциите, но и на медиумите, јавноста е да не дозволиме тие закани, тоа сеење збунувачки информации и невистини да ја постигне својата цел. Режимот на Путин јa прави Русија да не е пријателска земја ниту на Македонија, ниту на земјите од Западен Балкан, затоа што режимот го интересира дестабилизација и пореметување и попречување на европската интеграција на нашата земја“.

Петровска за придобивките од членството во Алијансата вели „првата клучна придобивка е тоа што со членството на Северна Македонија во НАТО повеќе никогаш нема да стане збор дали нашиот суверенитет, интегритет и безбедноста на граѓаните може да биде загрозена. Не може. За една држава која има нешто повеќе од 3 децении независност и се наоѓа на Балканот, членството во НАТО значи огромна потврда на нејзината позиција на меѓународен план и голем успех. Значи безбедноста е на прво место“.

Во врска со претстојните парламентарни избори, Петровска вели „Подготвена сум да бидам носителка на кандидатска листа, но и да не бидам. Се надевам и посакувам фер и демократски изборен процес, посакувам кампања во која ќе зборуваме за постигнатото, но и ќе зборувме за иднината. Но, да не зборуваме за иднината низ апстракции, туку да понудме конкретни мерки и предлози, кои ќе бидат реални и остварливи. Овие се клучни избори, затоа што на нив ќе се одлучува, дали ќе продолжиме по европскиот пат или ќе застанеме под некоја дебела сенка и додека времето поминува сите ќе одат напред, а ние ќе чекаме незнаејќи што“.

Поврзани новости