Османи: Борел не е одговорен за проширување во ЕУ, нема да газиме црвени линии

by fokus

Ако некој мисли дека ние сме требале да газиме по нашите црвени линии за некој да биде задоволен со датум, тоа не е нашиот став. Некој друг тоа може да го направи, но ние ќе се држиме до нашите позиции во Парламентот и поважни ни се овие принципи отколку еден ден повеќе или побрзо, изјави денеска министерот за надворешни работи Бујар Османи.

– И вчера кажав дека Борел не е одговорен за проширувањето во Европската унија. Одлуките за отпочнување на преговори и за проширување се носат од страна на 27-те земји членки, така што апсолутно сметам дека Борел со неговата посета на Скопје, како прва дестинација со цел да ја поздрави хармонизацијата на нашата надворешна политика со таа на Европската унија, беше исклучително важна, но од него не треба да се очекува да даде ветување. Ние имаме преземена обврска од 26 земји членки и имаме отворено прашање со Република Бугарија со која се обидуваме да го надминеме, рече Османи.

Поврзани новости