Орбан го спореди проектот за обединување на ЕУ со стремежот на Хитлер за светска доминација

by fokus

Унгарскиот премиер Виктор Орбан го спореди проектот за обединување на ЕУ со стремежот на Адолф Хитлер за светска доминација, јави ДПА.

– Уште од крајот на Римската империја, се прават напори за повторно воспоставување на истата територија, изјави десничарскиот лидер во унгарскиот град Веспрем.

– Византија, Карло Велики, германскиот император Ото, Наполеон и Хитлер – сите сонуваа, секој на свој начин, за европско единство, продолжи Орбан.

Според него, ситуацијата денес не е поинаква.

– Независното постоење на нациите и идејата за империја, национални култури и европски вредности, суверенитет и, како што беше изразено во Брисел, уште поблиска унија, се присутни истовремено, додаде унгарскиот лидер.

Унгарија се приклучи на ЕУ во 2004 година. Орбан, кој е на власт од 2014 година на начин што се приближува кон авторитаризмот, како што пишува ДПА, постојано се спротивставува на обврските што произлегуваат од членството во ЕУ.

– Овој човек е болен, напиша на Фејсбук лидерот на унгарската опозиција Ференц Дурчани за споредбата на Орбан. Спомнувањето на Хитлер заедно со европската идеја е „болна, одвратна мисла“, додаде Дурчани.

Поврзани новости