Одложено судењето за Титаник, Јанакиески бара и за викенд да прави увид во доказите

by fokus

Судијата Осман Шабани ги прифати барањата на обвинетите во Титаник да се одложи денешното судско рочиште бидејќи не успеале да направат увид во целокупниот доказен матеирјал распослан на 25.000 страници. Тој им посочи до 12 април, за кога го закажа наредното рочиште да ги разгледаат доказите.

Адвокатите реагираа дека се велигенски празници, но судијата рече дека уште во истрагата ги виделе поголемиот дел од доказите, па затоа ќе имаат доволно време.

Пред судот се обрати и екс министерот Миле Јанекиески кој истакна дека не може да стаса до 12 април да ги види доказите бидејќи имал други судења, па му останувале само два дена да направи увид.

Според него, станувало збор за 100,000 страници докази и затоа побара барем уште еден ден, или барем за викендот да им се дозволи увид.

Адвокатот на Никола Груевски, Димитар Дангов побара повеќе денови, бидејќи и на Груевски му останувале само два дена за разгледување, но судијата не попушти и им порача дека се гледаат на 12 април.

В.В.

Поврзани новости