Њујорк тајмс: Над 7.000 руски војници досега загинале во инвазијата врз Украина

by Fokus

Во 36 дена борби на Иво Џима за време на Втората светска војна, беа убиени речиси 7.000 маринци. Сега, 20 дена откако претседателот Владимир В. Путин од Русија ја нападна Украина, неговата војска веќе изгубила повеќе војници, според проценките на американските разузнавачи, објави Њујорк тајмс

Конзервативната страна на проценката, со повеќе од 7.000 загинати руски војници, е поголема од бројот на американски војници убиени во текот на 20 години во Ирак и Авганистан заедно.

Станува збор за неверојатен број собран за само три недели борби, велат американските власти, со импликации за борбената ефикасност на руските единици, вклучително и војниците во тенковските формации. Официјални лица на Пентагон велат дека стапката на жртви од 10 отсто, вклучително загинати/ранети, за една единица ја прави неспособна да ги извршува задачите поврзани со борбите.

Со повеќе од 150.000 руски војници кои сега се вклучени во војната во Украина, руските жртви, вклучувајќи ги проценетите 14.000 до 21.000 повредени, се блиску до тоа ниво. И руската војска, исто така, изгубила најмалку тројца генерали во борбата, според украинските, НАТО и руските власти.

Поврзани новости