Состанок на ДУИ во Мала Речица: Нема влада без уставни измени

by Фокус

Арбер Адеми, по состанокот на ДУИ во Мала Речица, ги соопшти трите точки кои денеска биле дискутирани на состанокот на Централното раководство на партијата.

-Утврдено е дека легитимитетот му припаѓа на Европскиот фронт и на партиите кои го сочинуваат Европскиот фронт во согласност со Охридскиот договор… Овој легитимитет е добиен од гласачите и не може да се отстапи ниту со политички договор за менување на волјата на граѓаните во соодветните институции кои се одговорни за непречено одвивање на процесот – рече Адеми.

Според него, неопходни се уставни измени и ДУИ останува на главниот став искажан пред изборите дека нема формирање Влада без уставни измени.

-Секако дека ова е неопходно. Граѓаните очекуваат нашиот европски пат да продолжи, а уставните измени во согласност со преговарачката рамка се неопходни за такво нешто. Значи остануваме на се што кажавме пред изборите.

И денеска, по изборите, сме на овој прв состанок на Централното претседателство – остануваме на таа главна позиција да продолжиме и да ја обезбедиме европската перспектива, а обезбедувањето на европската перспектива значи и промена на Уставот во согласност со преговарачката рамка одобрена од Европската Унија – рече Адеми.

Поврзани новости