Милановиќ e против обука на украинските војници во Хрватска

by fokus

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ не е запознаен со идејата украинските војници да се обучуваат во Европа, но во принцип не ја поддржува обуката на хрватска територија.

„Јас не ја поддржувам таа идеја бидејќи не поддржувам повеќе од она што треба да се вклучи Хрватска во оваа војна. Тоа и носи војна на нашата држава. Ние сме коректни, солидарни сме и тоа е тоа“, рече тој, пренесе „Хина“.

Ако Министерството за одбрана на Хрватска би се согласило со таква идеја, Милановиќ однапред им вели: „Да не навлегуваме таму“.

„Како врховен командант на хрватските вооружени сили, нема да одобрам“, дециден е Милановиќ.

Поврзани новости