Кире Наумов ги предупредил странските банки за еврообврзницата

by fokus 21:54
21:54

Поранешниот дополнителен министер за финансии Кире Наумов го испратил писмото до странските инвеститори да внимаваат при купување на македонската еврообврзница, потврдија од СДСМ.

Од името на партијата тој испратил писмо до водечките банки заинтересирани да инвестираат во еврообрзницата, со предупредување дека издавањето на еврообврзницата не е законско и треба да бидат внимателни при купувањето.

Македонија го одложи издавањето на еврообврзницата поради тоа што нагло почнала да расте каматата, откако инвеститорите пресметале дека е ризична за кредитирање.

Кога каматата стигнала до 5,5 проценти Владата видела дека ќе пропадне продажбата и ги известила банките дека го одложува издавањето на еврообврзницата за да преземе мерки за да правно ја регулира постапката за издавање.

Поврзани новости