Група од 200 интелектуалци на чело со Ванковска, Силјановска, Грчева излегоа со отворено писмо до политичките лидери: Шчо напраифме и шчо требит да праиме за однапред?

by Fokus

Група од 200 интелектуалци на чело со професорките Билјана Ванковска и Гордана Силјановска напишаа отворено писмо до политичките лидери во Македонија. Ви пренесуваме дел од писмото:

Длабоко загрижени и вознемирени од начинот на кој Владата на Република Македонија го води процесот на разговори со Република Грција околу нашето уставно име и национален идентитет, чувствуваме историска одговорност да не молчиме и да ѝ се обратиме на целата македонска и светска јавност, во духот на мислата на Мисирков: шчо напраифме и шчо требит да праиме за однапред?

ПОТПИСНИЦИ („та не сме саде ние, та не сме саде тука“):

Билјана Ванковска, професор
Гордана Силјановска Давкова, професор
Ратко Јанев, академик
Симона Груевска Маџовска, професор
Митко Маџунков, академик
Витомир Митевски, академик
Солза Грчева, професор
Елка Јачева Улчар, професор
Љубомир Цуцуловски, професор
Марија Ристеска, истражувач и аналитичар на јавни политики
Горазд Росоклија, професор (САД)
Јован Донев, амбасадор
Леонид Грчев, академик
Игор Јанев, виш научен соработник (Србија)
Вера Лалчевска, кореспондент на ОН
Горан Трајковски, музичар
Александар Ношпал, дизајнер
Димитар Апасиев, доцент
Антоанела Петковска, професор
Жидас Даскаловски, професор
Богдан Богданов, професор
Наде Проева, професор во пензија
Михајло Поповски, професор
Игор Станојоски, писател
Радица Никодиновска, професор
Тодор Ношпал, примариус, ортопедски хирург
Марина Цветковска, научен истражувач (Канада)
Илија Ацески, професор
Зоран Витанов, економист
Кирил Барбареев, професор
Наташа Котлар, професор
Ѓорѓи Чакарјаневски, професор
Лилјана Гушевска, професор
Мишо Нетков, професор
Јане Богданов, професор
Трајче Витановски, доктор (Нов Зеланд)
Рина Киркова, професор
Мелпомени Корнети, уметник и амбасадор
Звонко Никодиновски, професор
Игор Улчар, професор
Трајче Стојанов, професор
Илина Гаревска, специјалист за спречување на перење пари
Мите Стефоски, книжевник
Никола Пијанманов, ликовен уметник
Ивона Опетческа Татарчева, етнокореолог и диригент
Гордана Монипени, правник (Холандија)
Маја Ангеловска-Панова, професор
Наташа В. Савиќ, архитект
Ели Луческа, научен советник
Сашо Татарчевски, професор
Славе Ѓорго Димоски, поет
Тодор Чепреганов, професор
Гоце Цветановски, професор
Анита Христова, стопанственик
Ана Никодиновска Крстевска, доцент
Веселинка Лаброска, професор
Рубенс Муратовски, актер
Лидија Горачинова-Илиевска, професор
Александар Шулевски, научен соработник (Холандија)
Цветан Гавровски, професор
Иво Бару, филмски режисер
Никола Жежов, професор
Велика Стојкова Серафимовска, доцент
Трајче Бјадов, книжевник и публицист
Марија Чичева-Алексиќ, професор
Валериј Софрониевски, професор
Лазе Трипков, уметник
Слоботка Алексовска, професор
Марија Тодоровска, професор (САД)
Горан Мургоски, инвестициски менаџер (САД)
Мојсо Мојсовски, новинар во пензија
Љубица Мијалковиќ, архитект и сликар
Благоја Јанаков, професор
Емилија Тодорова Вотерс, професор (Италија)
Методија А. Колоски, политиколог (САД)
Никица Мојсовска Блажевски, професор
Васил Петрушевски, иноватор
Милица Петрушевска, раководител на програма
Константин Миноски, професор
Виктор Ѓамовски, професор
Влатко Неделковски, доцент
Оливер Арсовски, специјалист радиотерапевт
Биљана Чакмакова, адвокат
Раде Ристески, адвокат
Драгана Влахова, финансиски менаџер
Македонка Тевчева, физичар
Александар Михајловски, фитопатолог (Италија)
Снежана Зивчевска-Сталперс, менаџер (Холандија)
Александар Русјаков, писател
Иванчо Попов, правник (САД)
Нестор Огинар, професор (САД)
Милица Огинар, професор (САД)
Леана Угриновска, докторанд (Австралија)
Славко Манговски, активист за човекови права (САД)
Костадин Ристоманов, бизнисмен
Ирена Павлова Де Одорико, книжевник
Вера Ванковска, архитект (Дубаи)
Билјана Младенова, дипл. машински инженер
Денис Спасовски, дипл. инженер
Јован Попоски, инженер и алпинист (Мт Еверест 1989)
Иванка Василевска, професор
Ангелина Тренчева Ангелова, актерка
Ружица Манојловиќ, професор
Виктор Христовски, професор
Тихомир Стојановски, професор
Гордана Апостоловска, професор
Голубка Нечевска Цветановска, професор
Виолета Мирчевска, професор
Сандра Димитровска-Лазова, доцент
Сузана Топузоски, професор
Трајче Николовски, стопанственик во пензија
Давче Насевски, поет
Сашо Младенов, дипл. инженер
Лина Аргаи, стоматолог (Хрватска)
Жорж Куљеван, инженер
Ивица Милевски, професор
Бранко Горгиев, професор (Србија)
Петровски Благојче, иконописец
Петар Горко, актер
Филип Симески, докторанд (САД)
Миодраг Вчков Иванов, бизнисмен (Шпанија)
Протојереј Виктор Стојчев- свештеник
Марјан Ивановски, сениор финансиски аналитичар (Германија)
Нина Шарланџиева, стоматолог
Ристо Платански, економист (Унгарија)
Стојан Николов, магистер по финансии (САД)
Живко Грозданоски, писател
Ведрана Цветковска, научен соработник (Канада)
Воислав Борозанов, архитект во пензија
Сашо Поповски, академски сликар
Милан Ванковски, инженер (Дубаи)
Крум Велков, публицист
Љубинка Донева, професор по македонски јазик
Петар Јорданоски, сениор проект менаџер
Ана Марија Митровска, проект асистент
Сандра Прилепчанска Поповска, проект асистент
Димитар Насев, програм менаџер (САД)
Љубен Тодоровски, главен инженер технолог (САД)
Александар Тасевски, архитект
Цветанка Колева, професор
Виолета Ачкоска, професор
Саше Јанчев, дипл. правник
Горан Колев, дипл. земј. инж.
Камка Тоциновска, актер
Страшко Милошевски, актер
Цветанка Арсовска, дипл. економист
Даниел Стојановски, аналитичар
Милена Спасовска Колевска, докторанд
Марија Крстиќ, научен соработник
Киро Стојаноски, професор
Димо Попов, кинематограф
Драган Гиновски, гитарист
Андријана Јаневска, виолинист
Александар Станковски, сликар
Трајче Кацаров, писател
Мери Георгиевска, академски графичар
Татјана Шикоска, експерт по меѓународни односи
Роберт Велјановски, актер
Оливера Доневска, книжевник
Ацо Алексов, воен инженер (САД)
Драги Доневски, инженер
Љупка Арсова, инженер (САД)
Вера Арсова, информатичар (САД)
Дејан Стефановски, стопанственик (Холандија)
Бранко Василевски, професор
Кристина Туџаровска-Василевска, професор
Мирко Трајковски, професор (Швајцарија)
Душко Крстовски, инженер (САД)
Тодор Тодоровски, менаџер на банка (САД)
Жаклина Гештаковска, експерт за родови прашања
Сашо Трајановски, дипл. машин. инженер
Зоран Богдановски, службеник за застапување
Александар Љубен, стоматолог
Валентина Миронска-Христовска, професор
Стојан Трајков, Дипломиран Инжинер НАСА/ФАА консултант (САД)

Поврзани новости