АРХИВА Груевски ќе биде казнет од своите вмровци!

by Fokus

Текстот е објавен на 25 декември, 2014 година во неделникот „Фокус“

Разговараше: Ирена МУЛАЧКА

Јове Кекеновски беше кандидат за претседател на државата на последната конвенција на ВМРО-ДПМНЕ, но раководството и Груевски застанаа зад Иванов. Во изминатиов период, тој е особено активен во јавноста со своите колумни во кои го изразува незадоволството од актуелната политичка состојба. Кекеновски е професор на Факултетот за туризам и угостителство по предметот меѓународни институции во туризмот. Тој е еден од најстарите вмровци, кој во партијата е уште од нејзиното основање и отворено го искажува своето незадоволство од тоа во што се претворила неговата матична партија. За „Фокус“, Кекеновски ја коментира популистичката политика на власта, разочараното и незадоволно членство, нарушениот демократски амбиент во државата, окупираните медиуми, потребата од студентските протести

ФОКУС: Во една од своите колумни предвидувате и брз пад на владата на Никола Груевски!

КЕКЕНОВСКИ: Морам да ве коригирам. Точно е дека преку колумните го изразувам својот став по однос на конкретни прашања и проблеми со кои сме соочени, а на кои според длабоко мое убедување актуелната политичка власт не им посветува доволно внимание, односно се обидува да ги одмолчи или забошоти. Но, никаде не сум напишал или сум кажал за паѓање на актуелната влада. Можеби вие во овој дел алудирате на она што го напишав дека ,,СДСМ мора конечно да сфати дека евентуално ,,некојаси“ во иднина извојувана победа над ВМРО-ДПМНЕ нема да биде резултат на разно-разни утописки стратегии или на одредени политичко-партиски акции на опозицијата или на нејзината реорганизираност.

ФОКУС: Па, кој тогаш може да ја „турне“ владата?

КЕКЕНОВСКИ: Тоа ќе биде резултат на револтот и заситувањето на граѓаните од постојната политичка елита, од економската, институционалната, политичката и меѓуетничката криза во државава, од криминалните злоупотреби на функционерите, но и од внатрепартиската криза, која во блиска иднина може да ги погоди, пред сѐ, партиите на власт. Сопственото членство е тоа што ќе ги казни овие партии и нивните раководства. Ова е непобитен факт и сите последни случувања водат кон ваква разврска на работите.

ФОКУС: Која е причината за ваквиот став?

КЕКЕНОВСКИ: Прво, вообичаено е по повеќегодишно практикување власт да дојде до заситување на граѓаните од едни и исти луѓе, кои се власт. Второ, кај еден дел од граѓаните сѐ повеќе доаѓа до израз разочарувањето од изневерените очекувања и од нереализираните ветувања.

ФОКУС: Разочарани ли се вмровците?

КЕКЕНОВСКИ: Кај еден дел од приврзаниците се јавува чувството дека не добиваат толку колку што заслужуваат.

ФОКУС: Што, всушност, ја прелеа чашата?

КЕКЕНОВСКИ: Во нашата Македонија нема ден да не се појави некоја тема или настан (без разлика дали е повеќе или помалку провокативен, посебно кога станува збор за политика или, пак, за пречувствителните национални или етнички прашања) и уште во истиот момент да не се направи обид истото тоа да се премолчи, да се игнорира и по можност да се забошоти. Стана практика токму круцијалните и пречувствителните национални прашања и проблеми да се одмолчуваат и да се затвораат очите пред нив, мислејќи дека на тој начин ќе бидат затворени или решени.

ФОКУС: Па, тоа е реалната македонска слика.

КЕКЕНОВСКИ: Но, времето покажа дека не е така, туку обратно! Играњето на картата време не се покажа како добар сојузник. Колку повеќе се затскриваа и премолчуваа овие случувања и проблеми, толку тие со сè поголема жестина излегуваа на површина, но со многу посериозни последици по нашето секојдневие и иднина. Нема прогрес таму каде што во поткрепа на пропагандната реторика за опстојување или за доаѓање на власт, личниот и партискиот интерес се прогласуваат за општ и универзален интерес, кога истиот тој интерес се интерпретира како морално добро и кога политичките елити наметнуваат сопствена концепција на правда.

ФОКУС: Во една од вашите колумни правите споредба на македонската со српската влада. Кои се сличностите меѓу премиерот Груевски и премиерот Александар Вучиќ?

КЕКЕНОВСКИ: Па, да бидам искрен, навистина не гледам некоја преголема сличност, освен дека и двајцата водат ултрапопулистичка политика, каде што за реализација на зацртаните цели емотивно ги инструментализираат граѓаните. И двајцата цврсто го држат кормилото на својата партија, но притоа и двајцата ја напуштија основната и декларирана партиска идеологија, во која се колнеа и со која дојдоа на власт. И, она  што во последно време ми паѓа в очи е фактот дека и двајцата покажуваат неуморност и посветеност во пронаоѓањето странски инвеститори што ќе инвестираат во државата.jove4БОЛИВУД ЌЕ СНИМА ФИЛМ ЗА НАМАГАРЧЕНАТА МАКЕДОНИЈА

ФОКУС: Но, еве, гледаме како заврши приказната со странските инвестиции од индискиот бизнисмен Субрата Рој.

КЕКЕНОВСКИ: Мене ме зачудува леснотијата, со која оваа трагикомедија со Субрата Рој помина во јавноста. За мене тоа е најголемиот скандал што се случил во последниве години на пошироките простори, за кој, за жал, засега сѐ уште никој не одговара. Се доби впечаток дека актерите во овој скандал со активирањето на хипотеката, по сѐ изгледа дека во блиска иднина ќе побараат сите ние дури и да му се заблагодариме на „братот“ Субрата Рој затоа што не го реализирал договореното. Смета ли министерот и кумот Ставрески дека трите милиони евра активирана банкарска гаранција се соодветна отштета за срамот што ни го нанесе „братот“ Субрата.

ФОКУС: Премиерот Груевски и министерот Ставрески го „славеа“ како Господ. Тој заврши во затвор, а пропаднаа инвестициите во Џумајлија, Љубаништа и остана недоизграден споменикот „Мајка Тереза“.

КЕКЕНОВСКИ: Може ли банкарската гаранција да го избрише нанесениот срам од боливудското тракторско заорување на првите бразди во агрокомбинатот Џумајлија? Ветувањето дека од оваа инвестиција ќе имаат корист 35.000 земјоделци, дека млекото и млечните производи, покрај во балканските земји, ќе се извезуваат и на Средниот Исток, па дури и во Северна Африка, дека ќе се одгледуваат најмалку 20.000 крави и ќе се вработат 900 работници. Лично, мене не ме засега дали Ставрески го чувствува тој срам или не, но мислам дека сите нас нѐ боли намагарчувањето на повеќе од два милиони Македонци со вакви приказни, кои им се кажуваат само на децата пред заспивање? Ќе одговори ли кумот Ставрески, што ќе направи, доколку некој од индискиот Боливуд или некој глумец како Саша Барон Коен, алијас Борат, се сети и сними филм за намагарчената нација?

ФОКУС: Според вас, владеењето на оваа гарнитура на ВМРО-ДПМНЕ е опасно за државата. Зошто?

КЕКЕНОВСКИ: ВМРО-ДПМНЕ не е и не може да биде опасност за  државата. Напротив, тоа е благодат. Опасност е она што го прави партиското раководство во име на опстојувањето на коалицијата со ДУИ. А, тоа се преголемите отстапки, одмолчувањето на работите, како и затворањето на очите пред случувањата, кога се работи за прашања со кои се повредуваат националните чувства на граѓаните, кога не се санкционираат обидите за нарушување на унитарниот карактер на државата, кога не се почитуваат Уставот, законите, знамето и химната.

ФОКУС: Тоа го прават сегашните функционери од коалицискиот табор?

КЕКЕНОВСКИ: Кога едно ветувате на изборите во однос на вашиот коалициски партнер, а по изборите го правите спротивното (дури дозволувате уцени од негова страна до бескрај), кога молчите за криминалот во сопствените редови и во редовите на коалицискиот партнер, кога амнестирате од одговорност злосторници и многу други работи, кои не доликуваат на искрени патриоти.

ФОКУС: Што се разликуваат сегашниве вмровци од старите?

КЕКЕНОВСКИ: Нема „сегашни“ и „стари вмровци“. Има само лојални и чесни вмровци, патриоти кои прво си ја сакаат својата држава и својот народ, а потоа партијата. Овие, за кои велите дека се „сегашни вмровци“, тие ниту биле, ниту ќе бидат вмровци. Тие од етикетата „вмровец“, бегаат како ѓавол од темјан.

ФОКУС: Па, тогаш кои се тие луѓе?

КЕКЕНОВСКИ: Тоа се луѓе кои само си го гледаат својот личен интерес и што би рекле најголемиот дел од нас за нив – тоа се луѓе на привремена работа во ВМРО-ДПМНЕ, или доцна освестени социјалдемократи, либерали и алтернативци. Сѐ поголемиот наплив на овие первертити во нашите редови сведочи за тоа дека новата политика одамна престанала да биде општествена корисна активност во која доминираат моралните начела и демократските идеали. Овие нови политички sвезди, политиката ја доживуваат како отворен и бришан простор за практикување на вулгарниот политички прагматизам, во кое опстанокот или доаѓањето на функција и длабокиот и полн џеб се главна цел и единствен интерес.

ФОКУС: Не сметате ли дека тие многупати досега го нарушија демократскиот амбиент во земјава?

КЕКЕНОВСКИ: И тоа како е нарушен! Тоа е поради нивната опседнатост со власта, со политичката моќ и привилегиите што ги носи таа моќ. Тие се опседнати со чувството дека секогаш мораат да се во власта, без разлика на кое ниво. Сведоци сме на една нерегулирана симбиоза меѓу општото и посебното, индивидуалното и колективното, и тоа доведува до злоупотреба на слободите во многу области, вклучувајќи ја и областа на информирањето.joveМОЈ ПРОТИВКАНДИДАТ НЕ БЕШЕ ИВАНОВ, ТУКУ ГРУЕВСКИ

ФОКУС: Сепак, во тоа голема помош имаат и дел од медиумите.

КЕКЕНОВСКИ: Сведоци сме на невидена контаминација на јавниот простор, каде што основна и единствена цел на медиумите е да ни наметнат што да мислиме, а не како слободно да мислиме. Ако на ова се додадат состојбите во судството, полицијата, обвинителството и јавната администрација, тогаш станува јасно дека ние гледаме и слушаме една трагична и жална приказна, при што на актерите одвреме-навреме им аплаудираме со наведната глава.

ФОКУС: Опозицијата веќе осум месеци го бојкотира Собранието, со што нивните столчиња, според најавата, остануваат празни и во наредниот период. Кој е вашиот став за тоа?

КЕКЕНОВСКИ: И опозицијата и партиите на власт сами се заплеткаа во играта, која недоволно умно ја наметна опозицијата во паника од очекуваните резултати од изборите. Подоцна, оваа налудничава игра ја прифати и власта и се обиде да ја надгради, сметајќи на распад на опозицијата, односно на пишманење на дел од опозициските пратеници кои би ги повлекле оставките. Во овој момент, оваа статус кво состојба им одговара и на едните и на другите.

ФОКУС: Зошто?

КЕКЕНОВСКИ: На опозициските пратеници  редовно да им доаѓа платата за неприсуство (сега можеби и малку намалена за некој процент, но тие нема да ја одбијат), а притоа сѐ уште пратеничката група да им остане компактна, а на партиите на власт да имаат аргументи со кои постојано ќе ги напаѓаат и оцрнуваат пред јавноста. Едно знам, дека во ниту една држава на светот, опозицијата не носи одлука за бојкот на законодавниот дом само една минута по затворањето на гласачките места, туку тоа го прави на начин што воопшто не излегува на избори или, пак, подоцна, откако сите неправилности и незаконитости, доколку ги имало на изборите, ќе излезат на површина.

ФОКУС: Па, кој треба да сноси одговорност за ваквата ситуација?

КЕКЕНОВСКИ: Во една ваква ситуација на калкулирање од обете страни, актуелниот спикер на Собранието е тој што треба да ја сноси целата одговорност за бескрупулозното кршење на Уставот, Изборниот законик и Деловникот за работа на Собранието на РМ.

ФОКУС: Тие понудија оставки, но собранискиот спикер не ги прифаќа!

КЕКЕНОВСКИ: Реков дека станува збор за калкулација и пресметан ситен партиски интерес. Доколку се прифатат оставките, ќе треба да се спроведе направеното и нелогично решение од член 153 и 154 од Изборниот законик. Во една таква ситуација, кога ќе морате да спроведете избори за испразнетите места во изборните единици, тоа не само што ќе предизвика нов револт кај опозиционите приврзаници и кај неопределените, но, исто така, тоа ќе донесе и нови негативни поени кај земјите-членки на ЕУ и воопшто во светот, поради неможноста цивилизирано да се води политички дијалог.

ФОКУС: Пред претседателските избори бевте убедени дека на конвенцијата на ВМРО-ДПМНЕ ќе бидете избран за претседателски кандидат. Што, всушност, се случи, па довербата повторно му беше дадена на Ѓорге Иванов?

КЕКЕНОВСКИ: Сето она што се случуваше пред одржувањето на Конвенцијата, резултатот од неа, мене ми дава полно право јас да се чувствувам како морален победник. Довербата на Иванов му беше дадена пред да се одржи Конвенцијата. Претседателот на партијата Груевски вербално во јавноста и лично мене ми гарантираше дека нема да поддржи никој од кандидатите. Но, тоа траеше сѐ до оној момент додека не се објавија потписите на високите партиски и државни функционери, кои јавно го „замолија“ актуелниот претседател да ја прифати иницијативата за поддршка на кандидатурата.

ФОКУС: Имаше ли притисоци врз делегатите?

КЕКЕНОВСКИ: Ви кажав претходно сѐ, иако имаше и ситуација кога неколку стотици кандидати, неколку дена пред Конвенцијата не добија дозвола да бидат делегати иако првично беа ставени на листата за делегати. Изговорот беше дека тие не биле ажурирани како членови на партијата, а замислете, тие го создаваа и градеа ВМРО-ДПМНЕ, кога овие сегашниве беа во други партии. Исто така, за да ги илустрирам попластично случувањата, ќе ви ја кажам следнава ситуација што ми ја кажаа моите набљудувачи на гласачките кутии. Голем дел од делегатите на Конвенцијата, пред да го заокружат гласачкото ливче наведнувајќи ги главите, гласно велеле – „професорот Кекеновски ни одржа лекција. Ама, што да се прави. Тоа е тоа“. Впрочем, погледнете ја снимката од мојот говор на Конвенцијата и аплаузите што следеа и сѐ ќе ви стане јасно.

ФОКУС: Премиерот, исто така, застана зад кандидатурата на Иванов.

КЕКЕНОВСКИ:Тој јавно не застана, но, сепак, стоеше во заднината на оваа прозаична игра.

ФОКУС: Вие се боревте против Иванов или против Груевски?

КЕКЕНОВСКИ: Да се разбереме, мене противкандидат на Конвенцијата не ми беше Иванов, туку највисокото партиско раководство.

ФОКУС: Претседателот ќе остане запаметен по тоа што досега за ништо не му се спротивстави на премиерот, кој сака целата ситуација да ја држи под контрола. Тој со свои ставови не излезе ниту за најважните државни прашања. Според коментарите во јавноста, Иванов е безгласна буква и „послушник“ на премиерот?

КЕКЕНОВСКИ: Очигледно, претседателот Иванов доста сериозно ја сфатил поговорката „молчењето е злато“ или, пак, неговата филозофија е „подобро е да се молчи отколку да се испадне попаметен од другите“.

ФОКУС: Едноставно мудро молчи и за новите „реформи“ во образованието иако ја носи професорската титула.

КЕКЕНОВСКИ: Ако човек нема јасен став за прашањата од својата надлежност, како очекувате да каже нешто за прашања за кои нема надлежност.

ФОКУС: Дали тој ја заслужува претседателската фотелја?

КЕКЕНОВСКИ: За тоа треба да ги прашате граѓаните. Тие се меродавни за тоа, а не јас, зашто сѐ што би кажал ќе биде сфатено како субјективизам или малициозност од моја страна. jove3КОЈ ПРАВЕЛ КРИМИНАЛ, ЌЕ ДОЈДЕ ВРЕМЕ И ЌЕ ОДГОВАРА

ФОКУС: Веќе неколку месеци опозицијата тврди дека располага со документи и аргументи со кои може за три дена да ја урне владата. Што мислите за тоа?

КЕКЕНОВСКИ: Па, доколку има такви сериозни аргументи и докази и доколку сака да падне власта, тогаш нема да се колеба и сите нас да нѐ држи во заложништво, а сето тоа да го користи како средство за пазарење.

ФОКУС: Вие го повикавте лидерот на СДСМ Зоран Заев да излезе и јавно да ја соопшти неговата „бомба“.

КЕКЕНОВСКИ: Да, токму така. Лично, во неколку наврати посебно потенцирав дека е потребно што побргу да ја „фрли“ бомбата и сите ние да се увериме во силината на нејзината детонација. Меѓутоа, лично тој и јавноста мора да знаат дека верните и искрени патриоти во ВМРО-ДПМНЕ нема да простат никому што ќе се обиде без основа да ни ја извалка и анатемиса партијата со измислени или исфабрикувани средства и методи.

ФОКУС: Но, нели, „бомбата се однесува на сегашниот партиски врв?

КЕКЕНОВСКИ: Вмровците нема да дозволат да поминат неказнето и сите што се во нашите редови или се дел од партиското раководство и кои во име на личниот интерес го поматиле угледот на државата и партијата, промовирајќи и практикувајќи лажен патриотизам.

ФОКУС: Ако правеле криминал, ќе дојде ли ден кога ќе треба да одговараат?

КЕКЕНОВСКИ: Секако. Доколку се докаже дека е така, останува само прашање на време кога ќе дојде и тој ден. Јас сум сигурен дека ќе бидеме сведоци како на таквите личности ќе им судат истите оние што сега се нивни инсталации и кои судат и работат во нивна полза.

ФОКУС: Вие секогаш јавно кажувате дека во срце го носите ВМРО-ДПМНЕ, но не сте задоволни од сегашното партиско раководство. Подготвувате ли некаква стратегија?

КЕКЕНОВСКИ: Мислам и тврдам дека моите објективни размисли и ставови секој ден сѐ повеќе се прифатени од сѐ поголем број искрени и чесни вмровци, но и од другите сограѓани во државата. Секојдневно, сѐ повеќе сопартијци јавно ми се обраќаат и настојуваат нешто да сториме за нашите обесправени членови, за нашите ветерани, за нашата држава, но секако притоа да не направиме штета на партијата, бидејќи тоа никој не го посакува.

ФОКУС: Да не ја уривате владата?

КЕКЕНОВСКИ: Овие луѓе не сакаат ништо да уриваат, ниту некого да уриваат, туку едноставно сакаат работите да ги доведат на свое место. Едноставно, сите заедно сакаме да направиме корекција и да ги отстраниме партиските недоследности и аномалии. Сѐ поголем број од нас се согласуваат дека ваквата поставеност и функционирање на партијата е штетна за нашата иднина и дека мораме во рамките на статутарните можности да изнајдеме принципиелни патриотски и морални решенија, сѐ со цел да ја спречиме понатамошната злоупотреба на партијата за лични цели и интереси, да најдеме противодговор на централизираната поставеност и организираност, како и на авторитарниот стил на раководење со партијата, зашто токму овие причини се најголема пречка за понатамошен развој на демократијата и демократските односи и кочница за воспоставување на владеење на правото во државата.

ФОКУС: Да не чувате и вие некоја „бомба“ што треба да „експлодира“?

КЕКЕНОВСКИ: Јас не сум бомбаш. Јас сѐ што имам го „испукувам“ јавно и превентивно за доброто на сите нас. jove 7МЕЃУ СТУДЕНТИТЕ ИМАШЕ ЧЛЕНОВИ НА ВМРО-ДПМНЕ

ФОКУС: Околу 10.000 студенти излегоа и гласно кажаа „не“ на најавениот државен испит на факултетите. Кој е вашиот став за ова?

КЕКЕНОВСКИ: Јас имав своја колумна за ова прашање, каде што јавно го кажав својот став. Не може на ваков начин со спроведување вака замислен државен испит, преку ноќ да се подигне квалитетот на образовниот процес. Вака, како што е замислен, ефектот од државниот испит ќе биде ист како и оној од екстерното оценување кај средношколците. А ако е ист, тогаш тој е еднаков на нула. Не ми е јасно, кога премиерот Груевски ќе сфати дека не може да се прават сериозни реформи со луѓе кои немаат абер од образование, а уште помалку од наука.

ФОКУС: Сакате да кажете дека несоодветни луѓе го водат секторот образование?

КЕКЕНОВСКИ: Груевски не може и понатаму на оваа функција да предлага или, пак, да толерира кандидати што се дилетанти, аналфабети и анонимуси зашто, сепак, образованието и науката се сериозни работи. И едното и другото не трпат незнаење и импровизација, а уште помалку самоволие. Не може да се подигне квалитетот на образованието само со еднострана акција, со еден или со два испита, макар тоа бил и државен испит! Пет или педесет научени и одговорени прашања на државен испит од еден предмет не се показател дека студентот добил знаење, дека нешто научил. Потребен е континуитет во добивањето на знаењето.

ФОКУС: Груевски нема слух за студентските барања!

КЕКЕНОВСКИ: Несоодветниот и непрофесионален пристап, како бумеранг набргу се враќа со многу посилен негативен интензитет. Јас, на премиерот и на владата, јавно им понудив една нова високообразовна политика и национална развојна стратегија за периодот од 2015 до 2025 година, кои, според мене, ќе дадат квалитативен придонес во подобрување на состојбите во високото образование. Но, од таму молк. Остануваат упорни во нивниот нерационален и непродуктивен став и предлог.

ФОКУС: Неколку дена по протестите, студентите станаа цел на партиски етикетирања и веќе видени сценарија, заокружување со црвен фломастер, обвинувања дека на протестот биле само „сдсмовци“ и „соросоиди“. Дури и премиерот една недела ја водеше оваа пропаганда против нив!

КЕКЕНОВСКИ: Меѓу тие студенти имаше и голем број членови на ВМРО-ДПМНЕ, како и студенти што се партиски неопределени. Голема е штетата во желбата, по секоја цена да ја реализирате својата замисла, сите нив да ги етикетирате како соросоиди или сдсмовци. Тоа е најголемата навреда за сите нив.

ФОКУС: Ќе ја добијат ли студентите битката со власта?

КЕКЕНОВСКИ: Па, доколку се продолжи со оваа тврдоглавост, доколку не се надмине стравот и неспремноста да се дебатира со студентите, доколку и понатаму се игнорираат барањата, не само на студентите, туку и аргументите на најголемиот дел од академската заедница, тогаш самите си даваат автогол. Во ваква ситуација, поразот е неминовен и може да биде многу болен бидејќи може да донесе други несакани последици.

ФОКУС: Откако на протести се кренаа студентите, во понеделникот на протести излегоа и хонорарците, со поддршка од студенти, невладини организации, новинари, граѓани…

КЕКЕНОВСКИ: Премиерот и понатаму е упорен во тоа што го наумил, сметајќи дека тоа е најисправното решение. Очигледно, тој сѐ уште не ја слушнал старата и мудра изрека која вели – на крајот од една игра, натпревар или битка, суштината на осознавањето не е во тоа дали сме ја изгубиле играта или битката, туку во тоа да осознаеме како, колку и зошто сме изгубиле. Поентата е да дознаеме што сме научиле од еден пораз, од една изгубена битка и колку и како тоа нас, лично нѐ менува или нѐ коригира. Во еден момент да се изгуби, тоа значи долгорочно да се добие. За еден политичар, посебно е потребно да биде трпелив, широкоград, флексибилен и да има разбирање за поинаквите мислења и ставови, бидејќи без нив лесно може да се случи она што сте го граделе со години наназад, за час да го изгубите.

ФОКУС: Може ли да се случи „револуција“?

КЕКЕНОВСКИ: Можеби некој во оваа ситуација посакува да се случат немири или револуција, меѓутоа мислам дека меѓународниот фактор тоа нема да го дозволи. Што и да се случува во иднина, пак сѐ ќе заврши со седнување на маса и со преговарање.

ФОКУС: Гласавте ли на последните претседателски и предвремени парламентарни избори?

КЕКЕНОВСКИ: Нема избори на кои не сум излегол и не сум ја извршил својата граѓанска должност.

ФОКУС: За кого гласавте?

КЕКЕНОВСКИ: Во однос на тоа, за кого сум гласал оставете да се почитува начелото на тајност, но не заборавајте дека, сепак, јас сум член на мојата партија ВМРО-ДПМНЕ, од денот на нејзиното основање.jove9

ЗА ПРЕСВРТ ТРЕБА СИЛНА ОПОЗИЦИЈА И СЛОБОДНИ ГРАЃАНИ

ФОКУС: Очекувате ли дека во брзо време ќе се случи пресврт на политичката сцена во Македонија?

КЕКЕНОВСКИ: Вака, како што се поставени работите, тешко може да се случи некаков пресврт. За политички пресврт во една држава потребни се повеќе работи. Најнапред, потребно е да постои сериозна, цврста и одлично организирана опозиција со јасни ставови, барања, визија, упорност и доследност. Второ, граѓани ослободени од страв, закани и уцени. Трето, кредибилна и респектибилна интелигенција и четврто, деполитизирано судство, полиција и јавна администрација

СДСМ ТРЕБА ДА ИЗЛЕЗЕ СО „БОМБИТЕ“

ФОКУС: Од опозицијата постојано обвинуваат дека ВМРО-ДПМНЕ изборите ги добива на криминален начин? 

КЕКЕНОВСКИ: Тие така велат, меѓутоа меѓународната набљудувачка мисија на Парламентарното собрание на ОБСЕ и Парламентарното собрание на Советот на Европа во својот извештај за изборите се произнесе вака: ,,Денот на изборите беше спроведен на непречен и професионален начин со само некои технички нерегуларности забележани во текот на денот. Изборниот процес беше оценет како добар или многу добар во 96 отсто од набљудувањето. Работата на избирачките одбори и нивното разбирање на процедурите за гласање, како и транспарентноста на процесот беа оценети како позитивни во 95, односно во 97 отсто од набљудувањата. Општата оценка на броењето на гласовите беше добра во 83 од 98 набљудувани броења“. Ова јасно кажува сѐ! Доколку од СДСМ, во меѓувреме, дошле до нови сознанија, тогаш редно е да ги изнесат на виделина, а не да калкулираат со нив.

Поврзани новости