Фестивал на италијанскиот филм во Скопје

by fokus 12:41
12:41

Неделава во Кинотека на Македонија ќе се одржи седумнаесеттото издание на филмскиот фестивал „Прозорец кон италијанскиот филм“, промовиран од италијанската амбасада, а во сорабтока со Филолошкиот факулет „Блаже Конески“ од Скопје.

На отворањето на фестивалот свое кусо воведно излагање ќе одржи професорот Алфонсо Амендола од Универзитетот во Салерно.

- Advertisements -

Фестивалот изобилува со богата програма која посетителите ќе може да ја погледнат секој ден во 20:00 часот во периодот од 17 до 23 мај.

Во продолжение деталите за програмата на фестивалот:

КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА

17.05. Среда
– Вовед на Алфонсо Амендола, професор на Универзитетот во СалерноMercoledì/ E Mërkurë drammatico / драма / dramë (2014) (97’)
L’Accabadora /Акабадора/ Akabadora
di/од/nga Enrico Pau
18.05. Giovedi / Четврток / E enjte commedia / комедија / komedi (2014) (106’)
Scusate se esisto / Простете што постојам / Më falni që ekzistoj
di/од/nga Riccardo Milani
19.05. Venerdì / Петок / E Premte thriller / трилер / triller (2015) (86’)
Occhi chiusi / Со затворени очи / Sy të mbyllur
di/од/nga Giuseppe Petito
20.05. Sabato / Сабота / E Shtunë commedia / комедија / komedi (2013) (94’)
Pazze di me / Споулавен од жени / Të çmendura pas meje
di/од/nga Fausto Brizzi

-Превод изготвен од студентите од Преведувачката работилница при Катедрата за италијански јазик и литература на Ф.Ф. “Блаже Конески”, под менторство на проф.Радица Никодиновска

22.05 Lunedì / Понеделник / E Hënë
Nessuno mi trovera’ – Majorana memorandum / Никој нема да ме пронајде
– Случајот Мајорана / Askush nuk do të më gjejë – Majorana memorandum
di/од/nga Egidio Eronico

– Превод изготвен од студентите од Преведувачката работилница при Катедрата за италијански јазик и литература на Ф.Ф. “Блаже Конески”, под менторство на проф.Радица Никодиновска

23.05. Martedì / Вторник / E Martë
Vinodentro / Виновгрев / Mëkat vere
di/од/nga Ferdinando Vicentini Orgnani

Поврзани новости