Првата недела по Нова Година да биде неработна за наставниците, укажува Министерството за образование  

by fokus 13:08
13:08

Министерството за образование и наука укажува наставниот кадар да биде ослободен од работните обврски во неделата после Нова година

„Согласно Календарот за работни денови за учебната 2017/2018 година, ве известуваме дека до раководните лица на училиштата е доставена препорака деновите што следуваат по новогодишните празници да бидат неработни, односно вашите работни обврски да започнат на 9 јануари. Оваа препорака е согласно Календарите за организација на учебната 2017/2018 година, за основните и средните училишта каде 2 саботи во првото полугодие и 2 саботи во второто полугодие се предвидени како работни денови“, велат од Министерството.

Од таму додаваат дека оваа препорака е со цел да се почитува правото на вработените во училиштата на четириесет часовно работно време во петдневна работна недела, како и со цел да се намалат трошоците за загревање на училишните објекти.

Поврзани новости