„Друга Алтернатива“: За ВМРО ДПМНЕ би гласале 28,4 отсто, а за СДСМ 21,6 отсто

by fokus 16:51
16:51

За ВМРО ДПМНЕ би гласале 28.4 отсто, а за СДСМ 21.6 отсто анкетирани во истражување на невладината организација „Друга Алтернатива“ која спровела телефонска анкета на 1.018 примероци низ цела Македонија, со фиксни телефонски броеви по случаен избор. Анкетираните одговарале на пет прашања.
Анкетата била спроведена 31.10 2016 до 05.11.2016.

⦁ Доколку изборите би се одржале денес, за која политичка партија би гласале:

- Advertisements -

ВМРО ДПМНЕ 28.4 %

СДСМ 21.6 %

ДУИ 11.6 %

ДПА 5.8 %

Достоиство 0.9 %

ДР-ДПА 0.8 %

Беса 0.7 %

Нема да гласам 19.1%
Немам одговор 11.1%

На кој политичар најмногу му верувате?

Никола Груевски 27.9 %

Зоран Заев 22.4 %

Али Ахмети 12.3 %

Мендух Тачи 5.9 %

Љупчо Ѓеорѓиевски 1.2 %

Зијадин Села 0.8 %

Никого 19.8 %
Немам одговор 10.3 %

⦁ Која политичка партија најмногу прави за вас како граѓанин?

ВМРО ДПМНЕ 29.1%
СДСМ 22.2 %
ДУИ 11.5 %
ДПА 5.2%
ДР-ДПА 0.6 %
Беса 0.5 %
Никоја 18.9 %
Не знам 12 %

⦁ Дали мислите дека Изборите закажани на 11.12.2016, ќе ја решат политичката криза во Македонија?

Да 33.7 %
Не 28.9%
Не знам 15.7%
Немам одговор 21.7%

⦁ Дали Мислите дека Македонија ги исполнува сите услови за влез во НАТО и ЕУ?

Да 39.7 %
Не 25.6 %
Делумно 14.4 %
Не знам 16.6 %
Немам одговор 3.7 %

Поврзани новости