Дел од Шар Планина станува Национален парк, предлог-законот помина на Влада

by Фокус 21:17
21:17

Владата на денешната седница го утврди текстот на Предлог-законот за прогласување на дел од Шар Планина за Национален парк, подготвен од Министерството за животна средина и просторно планирање.

„Основна цел на ова законско решение е прогласување на дел од Шар Планина за заштитено подрачје од втора категорија – Национален парк, заради обезбедување заштита на исклучителните природни убавини и вредности, разновидноста и богатството на биодиверзитетот, геодиверзитетот, хидролошките карактеристики, пејзажните, пределните и други вредности, како добра од јавен интерес“, информираа од Владата.

- Advertisements -

Поврзани новости