Бачев: Македонскиот бугараш Димитров го изгубил компасот

by fokus

Македонскиот бугараш Никола Димитров, во моментот министер за надворешни работи, вчера длабоко го вознемири македонскиот народ и граѓаните на Република Македонија со неговата антимакедонска и антидржавна одлука за протерување на дипломат на Руската Федерација во Република Македонија, изјави денеска претседателот на „Единствена Македонија“,  Јанко Бачев.

„Дури, македонскиот бугараш Димитров се обиде невешто да ја навреди интелегенцијата на народот, кажувајќи дека неговата одлука е заради заштита на безбедноста на Македонија од хемиско оружје, повикувајќи се на Виенската конвенција за дипломатски односи. Меѓутоа, очигледно македонскиот бугараш Димитров го изгубил компасот, бидејќи, безбедноста на Македонија навистина е загрозена од хемиско оружје, но, не од Русија, туку од друга адреса, поточно, од бомбите со ураниум кои НАТО ги фрлаше при злосторничката агресија врз СР Југославија, а чии последици ги трпиме до денешно време со големиот број заболувања токму како резултат на ураниумот содржан во бомбите на НАТО“, додаде тој.

Според Бачев ваква одлука на македонскиот бугараш Димитров е преседан и во меѓународните односи и во науката, како една држава ја користи сопствената дипломатија против сопствените интереси.

Поврзани новости