Заев: Градиме едно и единствено општество, еднакво за сите

by Fokus 22:34
22:34

Моделот за иднината почнува со почитување на сите заeдници. Тој модел повикува да градиме држава и општество за сите во кое културите ќе соработуваат, ќе се надополнуваат и меѓусебно ќе се збогатуваат, порача премиерот Зоран Заев на вечерашната завршна свеченост во Битола, организирана по повод 22 ноември, Денот на албанската азбука.

– Прогласување на денешниот ден за официјален празник на албанското писмо, е составен дел од јазичното и од културното богатство на Република Македонија. Одбележувањето на културните вредности, датуми и традиции на сите етнички заедници, вклучувајки ја и албанската, придонесува за просперитетна иднина и за благосостојба на сите граѓани. Градиме едно и единствено, општество еднакво за сите. Градиме граѓанско општество, истовремено со почит кон етничките, националните, верските и културните разлики. Тоа е посебноста и суштината на нашето заедништво кое се градеше со векови, што претставува обврска за нашата заедничка иднина – рече Заев во говорот.

- Advertisements -

Тој истакна дека треба да сме горди што етничката и јазичната разноличност ги сметаме за наша предност.

Поврзани новости