Во Собранието денеска седница на Комисија за прашања на изборите и именувањата

by Fokus

Во Собранието денеска ќе се одржи седница на Комисијата за прашања на изборите и именувањата на која на дневен ред се повеќе точки.

Предвидено е пратениците да расправаат за утврдување предлог-одлуки за избор на здруженија од областа на човековите права, полициското право и правосудството, за Народниот правобранител-механизам за граѓанска контрола, за именување член на Комисијата на Агенцијата за пошти, за разрешување и именување на претседател и членови на Советот за статистика на Република Северна Македонија, за именување на претседател и член на Управниот одбор на Агенцијата за цивилно воздухопловство, за именување на член на Државната комисија за жалби по јавни набавки, за именување на член на Комисијата за заштита на конкуренцијата.

Комисијата треба да ги утврди и предлог-одлуките за именување на претседател и членови на Oдборот за доделување на државната награда „Мајка Тереза”, за именување на претседател и членови на Oдборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски”, за именување на претседател и членови на Oдборот за доделување на државната награда „Мито Хаџи Василев Јасмин”, за именување на претседател и членови на Oдборот за доделување на државната награда „22 Ноември” и за именување на претседател и членови на Oдборот за доделување на државната награда „Мето Јовановски”.

Поврзани новости