Во наредните четири години ЕУ нема да се проширува

by Фокус 21:14
21:14

Европарламентарката и известувач за Босна и Херцеговина, Дорис Пак, денеска на едно предавање во Нови Сад изјави дека реалноста е дека во следните четири години нема да има ново проширување на Европската унија. Како причина за ова, таа ја наведе неподготвеноста на земјите-кандидатки за влез во Унијата.

Дорис Пак додаде дека секоја земја ја има судбината во свои раце и ЕУ не може за нив да ја заврши работата, туку тоа треба да го направат нивните политичари.

- Advertisements -

Што се однесува до Србија, Пак рече дека за оваа држава најважен услов за влез во Европската унија било воспоставувањето на добри односи со Косово. Таа ги искритикува земјите-членки на ЕУ дека не покажуваат доволно заинтересираност за државите од Балканот да станат членки.

Поврзани новости