Владата ќе даде дополнителен еден денар субвениција за килограм вранец и смедеревка

by fokus 19:33
19:33

Владата ќе обезбеди дополнителна субвенција од еден денар за килограм предадено грозје за сортите вранец и смедеревка.

Како што соопшти владината прес-служба, на овој начин ќе се придонесе за зголемување на рентабилноста на производството на овие две најзастапени сорти. Одлуката ќе биде донесена на следната владина седница.

- Advertisements -

Освен оваа дополнителна субвенција, со цел создавање рентабилно производство, Владата ќе обезбеди финансиски средства за Здружението на лозари, за да можат да обезбедат дополнителни контроли на мерењето на шеќерните единици, а се со цел да нема манипулации и да бидат сигурни во проценките од страна на винариите, се додава во соопштението.

Дополнително, со годинешната Програма за финансиска поддршка во земјоделството, лозарите кои имаат од 1 до 10 хектари лозје, ќе добијат наместо 40.000 денари 48.000 денари по хектар за одржување на насади. Претворена во килограми, оваа субвенција изнесува половина денар по килограм, што значи дека вкупната финансиска поддршка заедно со дополнителната субвенција ќе изнесува 1,5 денари за килограм.

Поврзани новости