Царовска: Без промени во образованието нема да фатиме чекор со светот

by Фокус 22:50
22:50

Ако не направиме промени во основното образование денес, нема да фатиме чекор со светот, порача министерката Царовска во вечерашното гостување на ТВ Клан.

– Реформата не е козметичка. Затоа ни е потребна реформа којашто ќе направи тектонски промени. За првпат имаме реформа која се фокусира на знаењето на децата. А сето ова го нуди оваа концепција – рече Царовска.

- Advertisements -

Таа нагласи дека нема да се намали бројот на часови, ниту пак дека предметните наставници ќе останат без работа. Она што се добива со интегрирањето на предметите, според неа, е продлабочување на знаењата на учениците.

– Намалување на бројот на часови нема или е многу ситно. Во делот на природни науки, поединечните дисциплини билогија, хемија, физика од шесто до деветто одделение се застапени со 16 часа, а во новиот наставен план се застапени со 18 часа. Додека општествените науки, како историја, географија и граѓанско, зошто географија ја имаме и во природни и во општествени науки, сега се застапени со 18 часа, а во новата концепција со 17 часа – рече Царовска.

Поврзани новости